Paikalliset | 23.05.2024 11:46

Lietoon kaksi laillista graffitiseinää

Lietoon kaksi laillista graffitiseinää

Liedon Nuorisovaltuuston käynnistämästä aloitteesta Lietoon on viime viikolla pystytetty kaksi graffitiseinää. Toinen näistä sijaitsee Lemminkäisen skeittirampin vieressä, ja toinen on sijoitettu Aurajoen toiselle puolelle, Ilmaristen koulun läheisyyteen, pumptrack pyöräradan viereen.

Edellisen nuorisovaltuustokauden puheenjohtaja, Riku Tissari, 18, kertoo hankkeen taustoista.

—Idea syntyi jo alkuvuodesta 2023, kun tapasimme kaupungin viheraluemestarin. Keskustelimme muun muassa ilkivallan ja roskaamisen ehkäisemisestä, jotka olivat keskeisiä teemoja nuorisovaltuustokaudellamme.

Tissarin mukaan idean syntyyn vaikutti myös kuvallisen ilmaisun mahdollistamisen tärkeys sekä lähikaupunkien positiiviset kokemukset graffitiseinistä.

—Valtuustoaloite tehtiin loppuvuodesta, ja se sai nopeasti tuulta alleen. Päättäjien tahtotila hankkeen edistämiseksi oli otollinen. Lisäksi nuorisovaltuustolta kysyttiin, mihin seinät halutaan sijoittaa, ja tässä prosessissa osallistettiin nuvan aloitteesta myös kaupungin oppilaskuntien hallituksia.

 

Huomio seinän kestävyydessä

Toistaiseksi seinät ammottavat vielä tyhjyyttään, mutta Liedon kaupungin kiinteistömestari, Jani Pyykkö, toivoo, että nuoriso ottaisi seinät omakseen.

—Olisi hienoa, että nuoriso täyttäisi näitä seiniä sen sijaan, että töhrisivät laittomasti kaupungin kiinteistöjä. Myös roskakorit on asetettu seinien läheisyyteen, jotta alue pysyisi siistinä spraypurkeista.

Pyykön mukaan ristikkomuotoisten seinien suunnittelemisessa kiinnitettiin huomiota rakenteiden tukevuuteen ja siihen, että materiaaleja voi tarpeen tullen myöhemmin vaihtaa.

—Pyrittiin tekemään seinistä tarpeeksi tukevat, jotta myrskyt tai nuorisojoukot eivät niitä saisi kaadettua. Ajatus on myös, että kun seinät ovat täyteen maalatut, voidaan pintoja vaihtaa uusiin.

Nuorisovaltuuston nykyinen puheenjohtaja, Aida Wessberg, 16, kertoo, että seinien käyttömahdollisuudesta aiotaan tiedottaa kiinnostuneille nuorisovaltuustosta käsin.

—Yritetään saada sana kiirimään tästä hienosta asiasta. Graffitikulttuuri on nyt nousussa ja Ilmaristen koulussa on paljon tyyppejä, jotka esimerkiksi skeittaavat, sanoo Wessberg viitaten siihen, että graffitit ja skeittikulttuuri kulkevat monesti käsi kädessä.

 

”Graffitien tekijät yllättävän moninaista porukkaa”

Liedostakin tuttu graffitityöpajojen vetäjä Lauri Kouki kuulee vasta ensimmäistä kertaa seinien pystyttämisestä.

—Nostan suuresti hattua Liedon nuorisovaltuustolle, kun ovat saaneet puskettua projektin maaliin.

Hän iloitsee siitä, että Lietokin on saanut graffiteihin tarkoitetut seinät, mitkä ovat olleet hänelle tuttuja monesta ympäryskunnasta.

—Olen itse hyödyntänyt kaupungin pystyttämiä seiniä Turussa työskennellessäni lastensuojelun parissa.

Kouki kuitenkin kertoo, että vasten yleisiä ennakkoluuloja, graffiteista ja niiden maalaamisesta kiinnostuneet ovat yllättävän moninaista porukkaa.

—Toisena päivänä seinällä saattaa olla skeittaajat, toisena kouluryhmä ja joskus taas nuorista naisista koostuva polttariporukka.

Koukin mukaan alueen graffitimaalaajilla on tapana reissata yli kuntarajojen seinien perässä, ja hän arvelee myös itse pistäytyvän Liedon uusilla seinillä.

—Saatan hyvinkin ottaa lapseni mukaan maalausreissulle ja luovia sinne jotakin. Maalaaminen on myös hyvää liikuntaa, koska siinä saa jumpattua kehoa eri asentoihin ja kulmiin.

Viktor Brenner

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.