Paikalliset | 21.03.2024 13:21

Lietoon ja Ruskolle sote-asemat, Littoisiin perhekeskus

Lietoon ja Ruskolle sote-asemat, Littoisiin perhekeskus

Varhan strategiajohtaja Leena Setälä.

—Sote-uudistus alkaa saada muotoaan. Nyt aloitetaan keskustelu ja tehdään esityksiä, joista aluevaltuusto päättää kesäkuussa, toteaa hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen mikrofoniin.

Varhan odotettu tiedotustilaisuus palveluverkon uudistuksesta on alkanut Tyksin T-sairaalan luentosalissa. Virkamiesvalmistelun ensimmäiset tulokset ja lyhyen aikavälin suunnitelmat ovat selvillä.

—Pidemmän aikavälin suunnitelmat tehdään myös, mutta niihin vaikuttaa esimerkiksi kiinteistöjen kunto, Varhan järjestämisjohtaja Antti Parpo kertoo.

Moni on odottanut kyseisiä tietoja — tulevatko oman asuinalueen terveyspalvelut jatkamaan tulevaisuudessa enää samassa paikassa, kun hyvinvointialueen on säästettävä sievoinen summa?

—Kaikki hyvinvointialueet painivat talouskurimuksen kanssa. Meillä kiinteistöistä tulee kustannuksia 178 miljoonaa euroa vuodessa ja Varhan tulee säästää 50 miljoonaa kiinteistöistä vuosien 2024—2026 aikana. On siis ymmärrettävää, että palveluverkkoa pitää tiivistää, Parpo kertoo.

Tällä hetkellä Varhalla on 53 sote-keskuspalvelujen toimipistettä. Vuoden 2026 loppuun mennessä palvelu päättyisi 16 ter-
veysasemalla. Lisäksi kaksi terveysasemaa muutettaisiin perhekeskuksiksi.

—Tiloista kaksi kolmasosaa on vuokrattu kunnilta tai vuokranantajilta. Huonokuntoisimmista pitää luopua ja tehostaa tilankäyttöä niissä, jotka jäävät, Parpo sanoo.

Asiat, joihin valmistelussa on kiinnitetty huomiota ovat sote-palvelujen saavutettavuus, kiinteistöjen kunto, alueen väestönkehitys ja väestön ikääntyvyys, kielikysymykset sekä digipalvelut. Jatkossa etäpalveluja haluttaisiinkin lisätä Varhassa viidenneksellä. Samoin liikkuvia palveluja lisättäisiin.

 

Tarvasjoen terveyspalvelut loppuisivat

Varhan palveluverkkouudistus tulee kokonaisuutena kestämään vuosia. Koska uudistuminen vaatii toimipisteistä luopumista, tullaan palvelut jatkossa porrastamaan kolmelle tasolle. Ensimmäisellä palvelutasolla ovat sosiaali- ja terveyskeskukset, jotka tarjoavat laajan palveluvalikoiman. Toisella palvelutasolla ovat sote-asemat, joiden valikoima on hieman suppeampi. Kolmannella tasolla ovat sote-pisteet, jotka tarjoavat suppeita lähipalveluja, kuten sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan palveluja sekä etäkonsultaatiota. Sote-pisteiden ydintoimintaa olisivat neuvonta ja ohjaus, joita tarjottaisiin 1—5 päivänä viikossa.

Tehtyjen mietintöjen valossa Liedon ja Ruskon terveyskeskukset toimisivat jatkossa toisen palvelutason sote-asemina. Lähimmät sote-keskukset sijaitsisivat Turussa, Kaarinassa, Raisiossa ja Loimaalla.

Liedon ja Ruskon terveysasemat on luokiteltu kuntoluokkaan kolme, mikä tarkoittaa, että niiden kunto on tyydyttävä. Kiinteistöjen korjaustarve tulisi eteen 9—15 vuoden kuluessa.

Littoisiin haluttaisiin puolestaan perustaa perhekeskus. Nykyisen terveysaseman avosairaanhoitopalvelut siirrettäisiin Kaarinaan.

Tarvasjoen terveysasema suljettaisiin ja palvelut keskitettäisiin Lietoon ja Marttilaan. Tarvasjoen terveysasema sai saman kuntoluokituksen kuin Liedon ja Ruskon terveyskeskukset.

Varhan strategiajohtaja, lietolainen Leena Setälä, oli myös mukana tilaisuudessa. Hän kommentoi Tienoon alueen palveluverkkomietintöjä.

—Lieto ja Rusko ovat kasvavia alueita ja sote-asemille on tarvetta. Ruskon tilanteeseen vaikutti myös Maskun terveyskeskuksen sisäilmaongelmat, joiden takia kiinteistöstä joudutaan luopumaan ennen aikojaan. Myös Liedossa joudutaan tekemään jatkossa tilajärjestelyjä, jotta kaikille palveluille on tilaa, hän kertoo.

Vaikka Tarvasjoen terveyspalvelujen onkin mietinnössä ehdotettu loppuvat, muistuttaa Setälä, että nyt on aika yhdessä pohtia, onko toiminnalle tulevaisuudessa järkeä.

—Nyt voi keskusteluun nousta uusia näkökulmia, joita me emme ole tienneet tilannekatsausta tehdessä.

Littoisissa toimiva perhekeskus tulisi Setälän mukaan kysymykseen, sillä alueella on paljon lapsiperheitä ja neuvolakäyntejä.

—Niitä ei saada mahdutettua Lietoon tai Varissuolle, joten perhekeskuksen perustaminen Littoisiin olisi paikallaan. Samoin perhekeskukseen olisi hyvä saada suun terveydenhuollon palveluja, hän sanoo.

Aluehallituksen käsittelyyn palveluverkkosuunnitelma tulee kesäkuussa. Päätöksiä on tarkoitus tehdä 12.6. järjestettävässä aluevaltuuston kokouksessa.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.