Paikalliset | 25.11.2021 08:26

Lietolaisyrittäjän kranssit täydentävät historiallista miljöötä

  • Lietolainen kranssitaitaja Mari Heininen pitää oman kranssiaittansa ohessa puotia Turun Iso-Puolalan historiallisessa miljöössä.

  • Tämän kranssin valmistuksessa käytetty köysi on lietolaiselta Merinca-yritykseltä. Lisäksi siitä löytyy liekoa, hevonhierakkaa ja kanarianhelpiä ja kotimaista vehnää - kaikki kotimaisia materiaaleja. Kranssi on tehty heinäpohjalle. —Köysi oli pari vuotta varastossani ja mietin, miten voisin käyttää sitä kransseissani. On selvitettävä, miten materiaali käyttäytyy ja tehtävä koekappaleita, Mari Heininen kertoo.

  • Kranssien teossa mittasuhteet ovat tärkeät. On otettava huomioon halkaisija, aukko ja syvyys, jotta saadaan aikaan silmää viehättävä kultainen leikkaus. Ovikranssi ei voi olla Mari Heinisen mukaan liian paksu.

Lietolainen Kranssiaitan yrittäjä Mari Heininen on viimeiset viisi vuotta pitänyt myyntipistettä Liedon toimipisteensä ohessa Turun keskustassa sijaitsevassa Iso-Puolalassa 1700-luvun miljöössä. Rakennusperinteen ystävät ry osti historialliset Iso-Puolalan rakennukset Turun kaupungilta vuonna 2013. Heininen itse tuli mukaan joulun alla avoinna olevaan joulupuotiin vuonna 2017.

Nyt Heinisen kransseja on ripoteltu ympäri Iso-Puolalaa ja niiden varsinainen myyntipaikka sijaitsee sivurakennuksen tiloissa.
Maanantaista keskiviikkoon Heininen työskentelee Liedossa kransseja valmistaen ja lauantaisin ja sunnuntaisin hän puolestaan myy niitä aitassaan. Torstait ja perjantait on pyhitetty Iso-Puolalan joulupuodille.
Viime vuonna koronapandemian takia Iso-Puolalan joulu typistyi kahteen pihalla järjestettyyn aukiolopäivään, mutta tänä vuonna rakennukset pihapiireineen ovat avoinna aina 19. joulukuuta saakka torstaista sunnuntaihin.

Joulu koko vuoden ympäri

Mari Heinisen kranssit sopivatkin vanhaa aikaa huokuviin rakennuksiin kuin rusetti kranssiin. Hän suosii töissään luonnonmateriaaleja ja kertookin käyttämistään kuusenoksista asiantuntemuksella.
—Tykkään kotimaisista materiaaleista. Koivun tuohi ja koivun tuoksu ovat kuitenkin erityisiä. Tuttuni taas kasvattaa joulukuusia ja hankin häneltä ylikasvaneet kuuset. Niiden lisäksi käytän kransseissa douglaskuusta, jota on kiva työstää. Siinä on myös sitruunainen tuoksu. Lisäksi sebramänty, hopea- ja mustakuusi sekä engelsmanni ovat käyttämiäni havupuun oksia.

Lokakuussa alkava kranssisesonki huipentuu joulua kohden. Heininen valmistaa käsin satoja, kaikkiaan lähes tuhat kranssia jokaiseen joulusesonkiin. Tekeminen vaatii paljon valmisteluja ja töitä hän paiskiikin läpi vuoden. Loppuvuoden aikana yrittäjä ei juuri ehdi lepäämään, vaan töitä riittää aamusta myöhäiseen iltaan. Vuoden ympäri läsnä oleva joulu ei kuitenkaan jouluihmiseksi tunnustautuvaa Heinistä häiritse.
—Teen koko vuoden joulua, sillä työ tehdään käsin alusta alkaen itse. Kransseihin tulee käsintehdyt hintalaput, havukehikot, paju- ja puulastupohjat ja niiden lisäksi kerään käpyjä. Keväällä puolestaan kerään koivun oksia. Tavoitteeni on, että kaikki olisi itseni tekemää.

Historiallinen rakennus heräsi henkiin

Iso-Puolalan historiallinen miljöö on tunnelmallinen.
—Päärakennus on Turun vanhimpia säilyneitä puutaloja. Sen hirsikehikko siirrettiin tälle paikalle 1770-luvulla, mutta itse talo on ollut sitäkin vanhempi. Talon pihapiirin vanhin osa on kellari, joka voi olla jopa 1700-lukua aiemmin valmistunut, Rakennusperinteen ystävät ry:n toiminnanjohtaja Katariina Entonen kertoo.
Iso-Puolalan avajaisia vietettiin viime torstaina. Päärakennuksessa sijaitsee vanhaa aikaa huokuva kahvila. Talon salien ovia, seiniä ja ikkunoita koristavat Mari Heinisen erilaiset kranssit.
—Paikka oli aikanaan maatilamainen umpipiha, josta on jäljellä nämä kaksi asuinrakennusta. Vanhat ulkohuussit ovat yhä olemassa, tosin eivät enää käytössä. Kaikki muu on palanut tai poistunut ajan myötä, Entonen selvittää.

Vaikka yhdistys ostikin Iso-Puolalan vasta kahdeksan vuotta sitten, on se toiminut paikassa jo lähes 20 vuotta.
—Talo oli remontoitu 60-luvulla lastulevyin ja muovimatoin. Restaurointityössä on otettu esiin vanhoja patinoituneita pintoja. Emme kuitenkaan pura mitään turhaan. Salikamarinkin seinissä on säilynyt lähes 30 tapettikerrosta, eikä niitä poisteta, vaan talon historia säilyy sen seinissä. Kohennustöissä suosimme ekologisia ja hengittäviä materiaaleja, hän jatkaa.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.