Paikalliset | 14.05.2021 09:07

Lieto on paras pientaloasujalle

Lieto on paras pientaloasujalle

Vuoden pientalomyönteisimmän kunnan tunnustuksen vastaanottivat Liedossa valtuuston puheenjohtaja Minna Ylikännö (vasemmalla), kunnanhallituksen puheenjohtaja Mari Mikkola ja kunnanjohtaja Esko Poikela (oik.). Palkinnon luovuttivat Omakotiliiton lietolainen varapuheenjohtaja Harri Nurmi, Pientaloteollisuus ry:n johtaja Kimmo Rautiainen ja Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors.

Lieto on valittu Suomen pientalomyönteisimmäksi kunnaksi vuonna 2021. Valinnan tekivät yhteistyössä Suomen Omakotiliitto, Pientaloteollisuus ry ja Hirsitaloteollisuus ry. Tälle vuodelle palkitseminen jaettiin ensimmäistä kertaa kahteen kokokategoriaan: yli ja alle 50.000 asukkaan kuntiin. Suurten kaupunkien sarjassa ykkönen oli Oulu.
—Lieto on jo vuosikausia keikkunut viiden parhaan kunnan joukossa. Kunta on menestynyt kaikilla arvioiduilla osa-alueilla, ja moitteita lietolaisilta on tullut lähinnä vain sähkönsiirron hinnoista, johon taas kunta ei juuri voi vaikuttaa, palkitsemisdelegaatiota johtanut Suomen Omakotiliiton hallituksen puheenjohtaja Ari Rehnfors tiivistää.
Omakotiliiton varapuheenjohtaja, lietolainen Harri Nurmi oli kotikuntansa palkitsemisesta mielissään.
—Todella miellyttävää olla täällä mukana! Liedossa on yli 6.000 pientaloa, ja pientaloissa keskimäärin 2,2 asukasta. Toivottavasti pientalomyönteiset olosuhteet säilytetään myös jatkossa. Jos jotain voisi parantaa, niin pientaloihin soisi syntyvän enemmän uusia asukkaita, Nurmi kannustaa.

Ytimessä nopeus ja palveluasenne

Paikallisista palkintoa olivat tiistaina vastaanottamassa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Minna Ylikännö, kunnanhallituksen puheenjohtaja Mari Mikkola ja kunnanjohtaja Esko Poikela. Poikela arvioi kunniamaininnan olevan tunnustus pitkään tehdystä työstä.
—Liedon etuna on ketterä ja nopea päätöksenteko sekä lyhyet rakennuslupien käsittelyajat. Avaintekijänä on neuvova palveluasenne.
Poikela kertoi Liedon omakotitonttien käyvän hyvin kaupaksi, ja etenkin ammattirakentajien kanssa yhteistyö sujuu. Suoraan ammattirakentajille myydäänkin suurin osa kuntaan kaavoitetuista omakotitonteista.
—Viime aikoina on näkynyt sellainenkin ilmiö, että vanhoihin omakotitaloihin on muuttanut lapsiperheitä ja vanhojen asuinalueiden lapsimäärät ovat kääntyneet kasvuun.
Minna Ylikännö muistutti, ettei kunnan menestyminen ole vain viranhaltijoiden ansiota.
—Voisin kiittää kunnanhallitusta ja sen puheenjohtaja Mari Mikkolaa. Jos päätöksenteko tai byrokratia uhkaa lipsahtaa turhan raskaaksi, Mari kyllä palauttaa porukan reaalimaailmaan.
Pientaloteollisuuden, Hirsitaloteollisuuden ja Omakotiliiton tunnustuksen taustalla on asukaskyselyiden lisäksi erilaisia taustakeskusteluja ja vertailuja. Saman palkinnon sai vuonna 2018 Rusko.

Matti Lehtonen
 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.