Paikalliset | 06.05.2021 08:18

Liedon kylissä katsotaan tulevaisuuteen toiveikkaina

Liedon kylissä katsotaan tulevaisuuteen toiveikkaina

Varsinais-Suomen kylät hyvin tunteva Tauno Linkoranta istahti Mannintien entisen kaupan eteen Asemalla. Päivittäistavarakauppa oli selvityksessä asemanseutulaisten ykköstoive, jonka nähtiin myös parantavan alueen houkuttelevuutta potentiaalisten asukkaiden silmissä. Kunta ei kuitenkaan voi ruokakauppaa Asemalle perustaa.

—Lietolaisissa kylissä on yllättävää aktiivisuutta ja eteenpäin menemisen halua, tiivistää Varsinais-Suomen Kylät ry:n kyläasiamies Tauno Linkoranta.
Kohta 20 vuotta maakunnan kylien elinvoiman ja kulttuurin parissa työskennellyt Linkoranta oli mukana Liedon, Auran, Marttilan ja Paimion kuntien Kyvykkäät Kylät -hankkeessa, jossa kartoitettiin kunnanosien markkinatarpeita ja nykytilanteita. Liedon osalta mukana olivat Asemanseutu, Saukonoja, Yliskulma ja Tarvasjoki.
Epidemia-ajoista huolimatta Linkoranta havaitsi lietolaiskylissä toiveikkuutta ja ilahduttavaa aktiivisuutta.
—Yliskulmalla teetettiin asukaskysely, jossa nousi selvästi esiin koulun merkitys koko kylän keskipisteenä. Koulun nähtiin olevan koko kylän elinehto, ja sen rinnalle kaivattiin aktiivista markkinointia yhteistyössä kunnan kanssa. Tavoitteena on erityisesti uusien asukkaiden, erityisesti lapsiperheiden saaminen Yliskulmalle, Linkoranta tiivistää.
Saukonojalla tilanne on vastaavanlainen, mutta lakkautetun koulun siirtyminen paikalliseen, yksityiseen omistukseen on nähty siellä hyvänä asiana.
—Asukkaiden ja koulun omistajien välillä on hyvää vuoropuhelua, Linkoranta tiivistää.

Tarvasjoelle kylätoimikunta?

Asemanseudun ykkösongelmaksi hankkeessa nousi kaupallisten palveluiden tulevaisuus. Päivittäistavarakauppaa ei ole, huolta nykyisten palveluiden säilymisestä sen sijaan on. Luontomatkailussa erityisesti Nautelankoskelle nähtiin mahdollisuuksia.
Tauno Linkoranta muistuttaa, että vaikka Asemanseutu — ja muutkin hankkeeseen osallistuneet kylät — saattavat tuntua syrjäisiltä, näin ei todellisuudessa ole.
—Eihän Liedossa ylipäätään ole yhtään syrjäistä kylää. Asemanseudulta ajaa Turkuun vartissa, ja julkisetkin liikenneyhteydet ovat toimivat.
Kriittisimmin oman kylän tulevaisuuteen suhtauduttiin Tarvasjoella. Paikalliset kokevat, ettei Liedon kunta ole kuullut heidän ääntään ja toiveitaan.
—Tarvasjoen osalta voisi harkita paikallisen neuvotteluyhdistyksen tai toimikunnan perustamista, jotta viesti kunnan suuntaan kuuluisi selkeämmin.
Yleisellä tasolla kylissä toivottiin yhdistysohjelmalle jatkoa ja päivittämistä. Kunnan ja paikallisten toimijoiden yhteistyö nähtiin hyödyntämättömänä mahdollisuutena.
Vaikka Kyvykkäät Kylät -hanke on vasta päättymässä, jatkohanketta kaavaillaan jo. Seuraavaksi asiaa pohditaan yritysten, kyläaktiivien ja kunnan kesken loppukesästä.

Matti Lehtonen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.