Paikalliset | 01.08.2022 09:46

Leipomo Mattilan aamu alkaa vakiasiakkaiden vierailulla

  • Leipomo Mattilan yrittäjä Marika Mattila kuoruttaa viinereitä ennen ensimmäisten asiakkaiden saapumista.

Lieto Uusi arkiaamu valkenee Liedon keskustassa. Kello viiden aikoihin yön pimein hetki on jo selätetty, mutta kaduilla on vielä hiljaista. Leipomo Mattilan keittiössä elämää kuitenkin näkyy, sillä leipomon omistaja Marika Mattila aloittelee työpäiväänsä.

Mattila liikkuu leipomon tiloissa tottuneesti nostaessaan välillä uuniin sämpylöitä ja croisantteja, kaulitessaan pasteijataikinaa kaulintalaitteella ja lisätessään kuorrutusta munkkeihin ja viinereihin.

—Minulla on tässä vajaa tunti aikaa ennen kuin ensimmäiset vakiasiakkaat tulevat paikalle. Virallisesti avaamme oven seitsemältä, mutta kuuden aikoihin tulevat ensimmäiset asiakkaat, jotka tietävät mitä ottavat, Mattila toteaa ja jatkaa naurahtaen.

—He tulevat samassa järjestyksessä ja tilaavat aina tietyt tuotteet. Jos he tulevat eri järjestyksessä, meinaa itse mennä sekaisin.

Marika Mattila on omistanut leipomon nyt 15 vuotta. Ennen sitä hän työskenteli isommassa leipomossa Tuulissuolla kymmenisen vuotta.

—Työkaveri sanoi, että minun pitäisi ostaa tämä leipomo. Kun se tuli myyntiin, kävin sitä silloin ihan vitsinä katsomassa. Sitten kävi näin.

Leipomon omistajana Mattila on kuitenkin viihtynyt. Pian leipomon hankkimisen jälkeen apuriksi leipomon pyörittämiseen tuli Riitta Ahonen ja sama kaksikko vastaa toiminnasta edelleen kolmannen työntekijän ollessa tällä hetkellä äitiyslomalla. Koronan alkamisen jälkeen Mattila on hoitanut leipomon aamun askareet, kun taas Ahonen tulee myöhemmin ja muun muassa valmistelee seuraavan päivän taikinoita ja leipoo kakkuja. Kahdestaan työ onnistuu hyvin, yksinään urakka olisi turhan tiukka.

—Riitta oli syksyllä kuusi viikkoa poissa ja pyöritin toimintaa yksinään. Tein sellaisia yhdentoista tunnin päiviä silloin. Ei oikein jäänyt energiaa muuhun, Mattila kertoo.

Nyt hänellä jää taas töiltä aikaa harrastuksille, vaikkakin ne eivät suuresti hänen työstään eroa.

—Harrastuksena vuokraan itseäni töihin yhteen toiseen leipomoon.

 

Inflaatio vaikuttaa myös leipomon toimintaan

 

Mattila kulkee reippaaseen tahtiin eri puolilla leipomoa valmistellessaan tuotteita ja toimittaja kulkee perässä yrittäen pysyä poissa tieltä - huonoin tuloksin. Vuosia aikaisin aamulla töihin tultuaan leipomon aamun töistä on tullut myös Mattilan aamutoimia.

—Asiakkaat joskus sanovat, että "huomenta vai onko se sinulle jo päivää". Vastaan siihen, että tässä minä samalla itsekin heräilen, Mattila hymyilee.

Rutiinit näkyvät myös Mattilan joka aamuisessa aamupalan valinnassa.

—Joka aamu syön mustikkavaniljamunkin kermavaahdolla. Tiedän, että jos söisin esimerkiksi puuron niin minulla olisi kohta nälkä. Munkilla jaksaa pitkään.

Laajentamishaluja toimintaan Mattilalla ei ole ollut, sillä pieni leipomo on pärjännyt tarpeeksi hyvin. Toki kuplassa ei Lietokaan elä, maailman energiahinnat nostavat leipomon sähkönkulutusta, öljylämmitteisen rakennuksen lämmityskulut taas kuuluvat tilavuokraan. Myös kotimaisen viljan hinta on yli kaksinkertaistunut Mattilan mukaan Ukrainan sodan seurauksena.

—Olisi varmaan pitänyt jo hieman nostaa hintoja, mutta kevään kiireen aikana sitä ei ehtinyt pohtia. Se on varmaan syksyllä edessä, Mattila toteaa.

Kaikesta huolimatta alaa Mattila ei ole ihan lähiaikoihin vaihtamassa.

—En ole vielä keksinyt mitä muuta haluaisin tehdä. En tiedä leipooko kanssani alaa opiskelleista enää kukaan.

 

"Meetvurstisämpylä on aina valmiina odottamassa"

 

Mattilan kanssa keskustellessamme kello lähestyy kuutta, mikä tarkoittaa sitä, että leipomon asiakkaiden aamuvuoro saapuu pian paikalle. Ensimmäisenä leipomon ovista astelee sisään Heimo Laine, jolle Mattila ojentaa vitriinistä suoraan mansikkakinuskimuru-leivonnaisen ja kahvin. Eläkkeellä jo oleva Laine on käynyt 15 vuotta leipomossa.

—Töissä ollessani kävin täällä välillä myös lounaalla, hän kertoo.

Pian Laineen jälkeen saapuu Mika Jokinen, joka istuu Laineen kanssa pöytään meetvurstisämpylän kera ennen työpäivänsä alkua. Jokinen työskentelee yksin, joten kahvilasta hän saa sosiaalisia kohtaamisia, hyvien sämpylöiden lisäksi.

—Marikalla on tuolla valmiina aina meetvurstisämpylä odottamassa, Jokinen sanoo.

Laine ja Jokinen jäävät odottamaan vielä kolmea muita joka aamuista ensimmäisen kattauksen asiakasta.

—Vielä tulee mersumies, lattiamies ja ISS:n huoltomies, Jokinen luettelee.

 

Nuutti Ruokangas

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.