Paikalliset | 16.06.2022 08:00

Leipähuoneelta otetaan tänään huppu päältä

  • —Leipähuoneen katto- ja ulkoseinämateriaaliksi tulee konesaumattu kuparipeltikatto, Ville Kauppi Oy:n vastaava työnjohtaja Mikko Tuiskunen kertoo. Kuparipelti on etukäteen tummaksi patinoitua ja muuttuu vuosikymmenten kuluessa vihreäksi.

Lieto Tänään, tai viimeistään huomenna, poistetaan Liedon kirkon kylken rakentuvan uudisrakennuksen päältä sääsuojat. Pressujen alta paljastuu kohutun ja kaivatun leipähuoneen runko ja vedenpitävä aluskatto. Yleisölle paljastuva näky jää kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä saman tien työnsä aloittavat peltisepät.

—Sekä katon että seinien pintamateriaaliksi tulee konesaumattu kuparipelti. Kupari on etukäteen kemiallisesti patinoitua, ei siis kirkasta kuparinväristä, kuvailee työmaan vastaava työnjohtaja Mikko Tuiskunen Ville Kauppi Oy:stä.

Konesaumattua kuparikattoa pidetään ehkä parhaana ja pitkäikäisimpänä kattomateriaalina. Seinässäkin pintamateriaali kestää hyvin hoidettuna jopa satoja vuosia. Alkuun katto ja seinät ovat tummapintaisia, vuosikymmenten aikana ne patinoituvat vihertäviksi. Vihreäksi patinoituneita kattoja voi nähdä esimerkiksi Turussa tuomiokirkossa tai valtion virastotalossa.


Moderni massiivirakenne


Leipähuoneen perustusten alta kaivettiin keväällä esiin kolme hautaa ja paljon irtoluita. Arkeologisten kaivausten jälkeen laajennusosa perustettiin seitsemän metrin teräspaaluilla ja seinät muurattiin kennoharkoista. Seinävahvuudeksi tulee yli puoli metriä, josta harkon osuus on 50 senttimetriä. Erillistä eristettä ei tarvita, ja seinien osalta voidaankin puhua modernista massiivirakenteesta.

Mikko Tuiskunen on johtanut kirkon uudistustöitä alusta asti.

—Leipähuone on helpompi ja yksinkertaisempi kuin vanhan kirkon saneeraus oli. Nyt tehdään uutta rakennusta, ja rakennusvaiheet ovat oikeastaan samankaltaisia kuin vaikka rivitalotyömaalla. Toki materiaalit poikkeavat tavanomaisesta rakentamisesta, Tuiskunen kertoo.

Leipähuoneen ja pikkukirkon yhdistää tulevaisuudessa lasinen käytävä, ja kuorin täystiiliseinään on jo puhkaistu aukko uutta ovea varten. Laajennusosaan sijoitetaan kirkkoväen kaipaama inva-wc.

Kun peltiseppä työstää leipähuoneen kattoa ja ulkoseiniä, sisällä aloitetaan yläpohjan rakentaminen. Työmaa ei hiljene kesällä missään vaiheessa, ja valmista tulee syyskuun lopulla.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.