Paikalliset | 20.04.2023 10:44

Lasten äänitorvi aktivoitui

Lasten äänitorvi aktivoitui

Johtava rehtori Kai Laitinen veti keskiviikkona lapsiparlamentin kokousta. Kuvassa vasemmalla opetus- ja varhaiskasvatuslautakuntaa edustava Mikko Simola, oikealla Kirkonkylän koulun kuudesluokkalaiset Mikael Suna ja Nita Jeromaa.

Kirkonkylän koulun henkilöstönhuoneen pöydälle on katettu mehua ja keksejä. Näillä näppäimin on alkamassa lapsiparlamentin kokous.

Ruskolla aloitettiin lapsiparlamenttitoiminta 2018, mutta se katkesi pian koronapandemian takia. Nyt toiminta on aktivoitunut taas.

Kokoontumisia on lukuvuoden aikana kahdesti. Viime syksynä käsiteltiin välituntisääntöjä, ja tällä kertaa parlamentin näkemystä kaivataan koulujen tasa-arvosuunnitelmaan.

Johtava rehtori Kai Laitinen jakaa parlamentin jäsenille monisteet, joissa on väittämiä tasa-arvoon liittyen.

—Näihin vastataan nimettöminä, Laitinen korostaa.

—Eli vastatkaa lyhyesti ja rehellisesti, mitä mieltä juuri sinä olet.

Oppilaiden tehtävänä on esimerkiksi pohtia, kohteleeko opettaja samalla tavalla tyttöjä ja poikia, ja että pystyykö koulussa olemaan oma itsensä.

—Nämä voivat olla vähän hankalia asioita, mutta miettikää rauhassa, Laitinen kannustaa.

Laukolan koulun kuudesluokkalainen Aleksi Lintuala on samaa mieltä: jotkut monisteen kysymykset olivat vaikeita. Oli kuitenkin hyvä, että niitä käytiin läpi, sillä tasa-arvo aiheena on tärkeä.

Ruskolla lapsiparlamentti koostetaan alakoulujen oppilaskuntien hallitusten jäsenistä. Merttelän koulua edustaa viidesluokkalainen Saana Leino. Parlamentti on ollut mukava kokemus.

—On ollut kiva, kun pääsee vaikuttamaan.

Oppilaiden ja Laitisen lisäksi kokoontumisissa ovat mukana rehtori Jyrki Anttila sekä tänä lukuvuonna opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnasta Mikko Simola (kesk.) ja Laura Yli-Arvela (kok.).

—Kokouksissa käsitellään ajankohtaisia asioita. Aiheet ovat lapsilähtöisiä, Laitinen kuvailee.

Oppilaiden kuuleminen ei tosin rajoitu pelkästään lapsiparlamenttiin. Esimerkiksi parhaillaan on käynnissä kouluruokakysely, jossa oppilaat pääsevät antamaan palautetta, millaisia toiveita heillä on kouluruuan suhteen.

Aleksi Lintuala laskee, että Laukolassa oppilaskunnan hallitus kutsutaan kasaan välillä jopa viikottain.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.