Paikalliset | 29.09.2022 10:03

LTU on liikuttanut Littoisissa jo 90 vuotta

LTU on liikuttanut Littoisissa jo 90 vuotta

Littoisten Työväen Urheilijat viettää 90-vuotisjuhliaan Littoisten työväentalolla lauantaina. Välillä juhlat ovat paikallaan, mutta urheiluseuran arki on harjoituksia ja vapaaehtoistyötä kentillä ja saleissa.

LTU:n lajivalikoimaan kuuluvat jalkapallo ja futsal, lentopallo, hiihto ja yleisurheilu.

Yleisurheilussa oli kymmenen vuoden tauko, kunnes yleisurheilujaosto aloitti uudelleen toimintansa vuonna 2014. Aloitteen tekivät Toni Kangasniemi ja Marko Ruohola. Vuonna 2015 LTU:n väreissä oli kahdeksan yleisurheilijaa. Nyt heitä on yli 30. Noin kolme neljäsosaa urheilijoista on tyttöjä. Kesällä harjoitukset pidetään Kaarinan keskuskentällä. Littoisissakin on kenttä, mutta jos nurmella on samaan aikaan jalkapalloharjoitukset, ahdasta tulee.

Yleisurheiluharjoitukset ovat yhtä aikaa kaikille junioreille alkaen taaperoista aina nuoriin saakka.

—Oman seurat nuoret ovat esikuvina pienille yleisurheilijoille, tietää yleisurheilujaston puheenjohtaja Jouko Katajisto.

LTU on menestynyt piirinmestaruustasolla niin, että mitaleja tulee vuosittain 20—30 kappaletta. LTU:n Pamela Rantala on kilpaillut SM-tasolla 14-, 15- ja 16-vuotiaiden sarjoissa heittolajeissa.
LTU järjestää urheilukilpailuja yhteistyössä Kaarinan Uran ja Piikkiön Kehityksen kanssa.

 

LTU:sta maajoukkueeseen saakka

LTU:n lentopallohistorian kirkkain hetki osui vuoteen 2016, jolloin seuran C-tytöt voittivat SM-kultaa. Joukkuetta valmensivat Mari Peltola (o.s. Kaunonen) ja Marko Rantanen.

—Pari vuotta ennen ja jälkeen C-tyttöjen SM-finaalia joukkue oli jatkuvasti Suomen kymmenen parhaan joukossa, Mari Peltola kertoo.

—Nyt pelaajat ovat parikymppisia. Osa jatkaa lentopallon parissa liigajoukkueissa. Netta Laaksonen on päässyt maajoukkueeseen asti.

Vuonna 2012 LTU oli mukana järjestämässä Power Cupia, joka on vuosittain eri paikkakunnilla järjestettävä maailman suurin lasten ja nuorten lentopallotapahtuma. Tuona vuonna kisat olivat Turussa.

Lentopallossa on mukana tyttöjä enemmän kuin poikia.

—Pojat haluavat heti toimintaa ja pelejä. Se onnistuu jalkapallossa, mutta lentopallossa pitää ensin harjoitella, että pelaaminen onnistuisi edes välttävästi, Peltola avaa lajin luonnetta.

 

Jalkapallo-ottelusta tapahtuma

Jos LTU tunnetaan kauempanakin, tunnetaan se jalkapallon Kultanummi-turnauksesta, jota on järjestetty vuodesta 1985 alkaen. Viime vuosina osallistuvien joukkueiden määrä on vakiintunut noin sataan.
LTU Jalkapallojaosto on palkannut valmennuspäälliköksi Kari Lehtisen, joka aloitti tehtävässään syys-
kuun alussa.

—Valmennuspäällikkö vie toimintaa ammattimaisempaan suuntaan, ja seuran valmennnuslinja yhdenmukaistuu junioreista alkaen, sanoo jalkapallojaoston sihteeri Nina Landström.

LTU:n edustusjoukkue pelaa 5. divisioonassa. Jalkapallokulttuuri alkaa hiljalleen nostaa päätään myös Suomessa, sillä LTU:n edustusjoukkueen pelit keräävät kentän laidalle keskimäärin yli sata katsojaa tunnustamaan keltamustaa väriä. Ottelusta on pyritty tekemään tapahtuma, jossa painotetaan myös oheistoimintaa. Eikä haittaa, jos katsomoperinteeseen kuuluu nauttia grillimakkara ja kahvit.

—Seuran edustusjoukkueen pelaajat toimivat esikuvina seuran junioreille, jotka pelin jälkeen pyytävät nimmareita. Joskus joku on saanut pelipaidankin muistoksi.

 

Hiihto kärsii vähälumisuudesta

LTU:lla on myös hiihtojaosto, joka on ollut tauolla. Viime talvea lukuun ottamatta vuodet ovat olleet vähälumisia. Lisäksi hiihtojaostolla on vetäjäpula. Seura kuitenkin tekee ladut Littoisten kuntoradalle sekä Littoistenjärven jäälle.
Kesällä LTU järjestää Littoistenjärven ympä-
rijuoksun yhdessä LC Littoisten, Liedon Eränkävijöiden ja Turun Työ-
paikkaliikunnan kanssa.

Miltä seuran tulevaisuus näyttää, kun seuraava tasaluku on 100 vuotta?

—Seura voi hyvin ja sillä on näyttävä lajikirjo. Harrastajia riittää ja seuralla on vetäjiä, ennustaa johtokunnan jäsen Esko Koivisto.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.