Paikalliset | 15.09.2022 09:22

Lähiruoka kiinnostaa suomalaisia

Lähiruoka kiinnostaa suomalaisia

Lähiruoka ja maaseudun yrittäjyys kiinnostavat suurta yleisöä. Sen huomasi Vähätalon tilalla lauantaina, jolloin tilalla järjestettiin lähiruokapäivä ja avoimet ovet. Liedon asemanseudun kyläyhdistyksen puffetissa pidettiin laskuria kävijämääristä ja ennen sulkemisaikaa kävijöitä oli ollut jo nelisen sataa.

Talon väestä Santeri Vähätalo esitteli nykyaikaisen tilan toimintaa.

—Ihmiset ovat vieraantuneet maataloudesta. Tavoitteenamme on tuoda maatilan arkea tiedoksi ihmisille, Vähätalo avaa päivän antia.

—Kiva, että ihmiset ovat lähteneet liikkeelle ja viihtyneet. Varsinkin poikia kiinnostavat maatalon koneet.

Aikuisia kävijöitä kiinnosti myös se, mitä ilmastotoimia tilalla tehdään. Tilalla käytetään esimerkiksi kerääjäkasveja, jotka sitovat hiiltä. Viljeltävä vilja menee pääosin omien kanojen rehuksi. Kaikki pellot sijaitsevat lähellä.

Ukrainan sota ja sen seurauksena energian hintojen nousu ja toisaalta Keski-Euroopan kesän kuivuus ovat tuoneet monen mieleen Suomen huoltovarmuuden: mikä on sen taso ja miten se kestää? On palattu perusasioiden ääreen. Kotimainen ruoan tuotanto varmistaa kotimaista huoltovarmuutta.

Kuusiston perhe, lapset Eelis ja Erika sekä Ville-isä osallistuivat lähiruokapäivään.

—Tila on tuttu. Käymme usein täällä. Ostamme täältä peruselintarvikkeet ja lähiruokaa, Ville Kuusisto kertoo.

—Mukava yllätys oli, että tapahtumassa oli myös poni.

Poniratsastusta tarjosivat Kirppu-poni ja Jasmin Hippeläinen.

Vähätalon tilan tuotteista myynnissä oli vapaan kanan munia, perunoita ja tilan jauhoja. Tapahtumassa oli ilmainen munakastarjoilu tilan vapaan kanan munista. Paltan Tila oli myymässä Hereford-karjan naudanlihaa. Myynnissä oli myös Raikon tilan salaattia, Sarkalan tilan sipulia ja Alikirran tilan hunajaa.

Vähätalon tilalla on Munapuoti- niminen tilapuoti, joka on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

—Asiakkaat arvostavat sitä, että puodilla on laajat aukioloajat. Olemme pikkuhiljaa lisänneet puotiin muitakin tuotteita kuin kanamunia, Santeri Vähätalo vinkkaa.

Lähiruokapäivä koko Suomessa

Maaseudun avointen ovien päivänä juhlistettiin ruoantuottajia, lähiruokaa ja maaseudun elämyksellisyyttä. Tänä vuonna mukana oli ennätysmäärä järjestäjiä. Mukaan oli ilmoittautunut yli 250 tilaa tai yritystä.

Tienoon alueelta lähiruokapäivään osallistuivat myös Karjataidon tila, jossa oli myynnissä muun muassa luomukaritsan- ja suomenkarjan luomunaudanlihaa, lampaantaljoja, villalankoja, huovutusvillaa, raakavillaa, varpaanvälivillaa ja riikinkukon sulkia.

Metsärannan puutarhalla myytiin sokerimaissia, avomaankurkkua, kyssäkkaalia, sipulia, purjoa, salaatteja sekä esiteltiin mesikasveja. Mukana tapahtumassa oli Luonnon Kulta -hunaja.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.