Paikalliset | 06.05.2021 08:28

Lähipalveluille olisi tarvetta

  • Paikalliset asukkaat toivoisivat, että terveyspalvelut olisivat paremmin saatavilla Jäkärlässä. Olga ja Mirjam Kouki äitinsä Anni Koukin kanssa.

  • Jäkärlän terveysasema suljettiin talvella, eikä sitä todennäköisesti avata uudestaan ainakaan samoissa tiloissa.

Maaria Seitsemän vuotta Jäkärlässä asunut Anni Kouki seisoo Maarian lähipalvelupisteen edustalla lastensa Olgan ja Mirjamin kanssa.
—Tässä oli ennen neuvola, kunnes sekin vietiin Ypsiloniin. Vielä silloin sinne ei kulkenut edes bussia. Perheellämme on yksi auto, mutta se on miehen työkäytössä. On siis todella vaikea päästä kulkemaan terveyspalvelujen pariin, Kouki kertoo.
Lopulta Maarian koko lähipalvelupiste suljettiin sisäilmaongelmien takia helmikuun alussa. Koronapandemia puolestaan sulki Ypsilonin neuvolapalvelut. Viime aikoina Kouki onkin ohjattu terveyspalvelujen pariin Turun Runosmäkeen tai Kirkkotielle. Jälkimmäinen sijaitsee lähes 15 kilometrin ajomatkan päässä Maarian terveysasemalta.
—Lähipalvelupiste oli loistava asia. Lapseni löi päiväkodissa kerran leukansa ja se liimattiin kiinni terveyskeskuksessa aivan naapurissa. Saati lähtee kahden lapsen kanssa bussilla Turkuun. Tästä syystä lähiterveyspalvelut olisivat hirveän tärkeät, Kouki sanoo.

Hän harmittelee palvelujen katoamista Jäkärlästä.
—Sama juttu oli kirjaston kanssa. Taloa kunnostettiin ja sen käyttöaste oli hurja. Lopulta kaikki toiminta keskitettiin Ypsiloniin. Käy täällä sentään kirjastoauto, hän sanoo.
Nykyisin bussiyhteydet terveyspalvelujen pariin ovat Koukin mukaan hyvät. Jos matkaan kuitenkin lähtee linja-autolla, vaatii perille pääsy vaihtoyhteyttä.
—Olisihan täällä terveyspalveluille korvaavia paikkoja, kuten vaikka vanha kirjasto tai ostoskeskus, hän ehdottaa.

Maaria ei saa terveysasemaa ennen terveysasemaverkon uudistusta

Maarian lähipalvelupiste suljettiin helmikuussa sisäilmaongelmien vuoksi. Kyseessä on Pohjois-Turun ainoa terveysasema. Pisteen sulkemisen myötä pohjoisturkulaiset ovat joutuneet matkaamaan terveyspalvelujen pariin esimerkiksi Turun keskustaan tai Runosmäkeen.
Turun kaupungin toimialajohtaja Riitta Liuksan mukaan lähipalvelupisteen sulku tuli yllätyksenä.
—Ikävää oli, että asia tapahtui ihan puskista. Nopeasti jouduttiin toimimaan ja siirtämään väki keskustaan.
Liuksa kuitenkin rauhoittelee ja kertoo, että samoihin aikoihin on käynnistelty valmistelua Turun terveysasemaverkkoa koskien, sillä monet muutkin tilat ovat kuntonsa puolesta tulossa kaupungissa tiensä päähän.
—Tilanne on se, etteivät tilat ole kaikilta osin tarkoituksenmukaiset. On kartoitettava, missä on järkeä olla pisteitä ja millaisia niiden pitää olla, että ne vastaavat nykypäivän tarpeita, hän sanoo.
Liuksan mukaan valmistelutyöt asiaan ovat käynnissä.
—Saadaanko päätöksentekoa ennen kesää, sitä en osaa arvioida. Joka tapauksessa tämä on viimeistään alkusyksyn asia ja tulee samaan aikajanaan talousarviokäsittelyn kanssa. Siinä yhteydessä tarkastellaan Maarian lähipalvelupisteenkin järjestelyjä, jotta kaupunkilaiset saavat optimaalisen terveysasemaverkon.
Terveysaseman puolesta kerättyyn adressiin laittoi nimensä 1.381 asukasta. Maarian kyläyhdistyksen, SPR:n Maarian osaston, Jäkärlä-Paimalan Pientalojen, Maarian Reippaan ja Maarian Mahdin edustajat käyvät luovuttamassa adressin Turun omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtaselle perjantaina.

Lähipalvelupisteeseen ei enää paluuta

Maarian ja Paattisten asukkaat joutuvat nyt matkaamaan pidemmän matkan terveyspalvelujen pariin. Liuksa kertoo, että vastaavaa painetta on toisessakin osassa Turkua.
—Äärialueena etelässä on Kakskerta. Turku on siinä mielessä ongelmallinen kaupunki, että se on kapea, mutta äärettömän pitkä maantieteellisesti.
Tästä syystä ehkä tulevaisuudessa terveyspalveluja voitaisiin hyödyntää kuntarajat ylittävästi.
—Asia on sote-valmistelujen ohessa esillä. Voitaisiinko ajatella, että jonkun kunnan toimintaa käytetään laajemmin, Liuksa pohtii.
Joka tapauksessa paluuta Maarian lähipalvelupisteen arkeen ei enää ole ainakaan vanhoissa tiloissa Arkeologinkadulla.
—Olen ymmärtänyt toimipisteestä, ettei sen korjaaminen enää onnistu. Sisäilmaongelmat tulivat ja tila meni käyttökelvottomaksi. Jos tätä ei olisi tapahtunut, olisi lähipalvelupiste toiminut normaalisti ja odottanut terveysasemaverkon uudistusta, Liuksa sanoo.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.