Paikalliset | 24.03.2022 08:14

Kuntalaisilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa metsänhoitosuunnitelmaan

Kuntalaisilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa metsänhoitosuunnitelmaan

Ruskon metsätyöryhmä eli Kalle Vähä-Piikkiö (oik.) ja Timo Vuorila tutkimassa kunnan metsähoitosuunnitelmaa. Suunnitelma löytyy kunnan nettisivuilta.

Ruskolaiset veronmaksajat pääsevät nyt kommentoimaan suhdettaan metsään. Ruskon kunta on teettänyt metsäomistuksilleen hoitosuunnitelman, ja se löytyy kunnan nettisivuilta.

—Olemme käyneet kunnan metsiä läpi, mutta jollain, joka vaikka asuu kunnan metsän naapurissa, voi olla alueesta vielä lisää jotain oleellista tietoa. Kommentteja voi jättää joko meille tai tekniselle johtajalle Mika Heinoselle, kannustaa Kalle Vähä-Piikkiö.

Meillä Vähä-Piikkiö tarkoittaa kunnan metsätyöryhmää eli itseään sekä Timo Vuorilaa. Molemmat ovat täkäläisiä valtuutettuja ja omastakin takaa metsänomistajia.

Hoitosuunnitelma koskee vajaata pariakymmentä metsäkohdetta. Vähä-Piikkiö ja Vuorila korostavat, että kaikkea metsäsuunnitelmassa mainittua ei ole tarkoitus tehdä yhtä aikaa — tai jotain ei välttämättä ollenkaan. Kyseessä on vasta alustava tilannearvio.

—Vaikka hoitosuunnitelmassa lukee, että joku kohde on kiireellinen, ei se tarkoita, että toimenpide pitäisi tehdä heti ensi viikolla vaan esimerkiksi seuraavan kahden vuoden aikana.

Suunnitelmassa on tarkasteltu kunnan metsiä esimerkiksi Kangenmiekan ja Lavamäen Ylitalon liepeillä ja ehdotettu kaavoituksellista hakkuuta Ketunluolan tulevan asuinalueen tuntumaan.
Tilannearviota on tehty Knaapinmäkeen, Hiidenvainioon ja Päällistönmäkeen. Hoitoharvennuksia ehdotetaan hiekkakuoppien ja Nummilammen läheisyyteen.

Viime vuonna Kervan laavualueelle tehtiin avohakkuu. Tänä vuonna siellä jatketaan maanmuokkauksella ja taimien istutuksella. Isohaan vajaan kahden hehtaarin hakkuualueelle suunnitellaan monimuotoisuusmetsää.
Kasvullista metsää kunnalla on kaikkineen noin 250 hehtaaria. Talousvinkkelistä puusto on melko iäkästä, 50—80-vuotiasta.
—Ilman maastopohjaa kunnan puuston arvo on 1,2 miljoonaa euroa, Vuorila laskee.

Metsät vähän unohtuneet

Ajatus metsäsuunnitelmasta heräsi pari vuotta sitten. Edellisestä suunnitelmasta oli jo aikaa, ja kunnan metsien hoito sattumanvaraista.
—Kävimme tilinpäätöksen tuloslaskelmaa läpi ja huomasimme, ettei metsänhoito ole ollut Ruskolla kovin tehokasta. Ajattelimme, että siinä olisi kehitettävää, Vuorila kertaa.

Esimerkiksi Liedon kunta on painottanut metsänhoitosuunnitelmassaan jatkuvaa kasvatusta, taajamametsien tärkeyttä ja luonnon monimuotoisuutta. Turun kaupunki on omassa metsänhoitosuunnitelmassa samoilla linjoilla.

Ruskolla vastaavanlaisia metsästrategisia suuntaviivoja ei ole vielä tehty. Nyt näytillä olevasta suunnitelma-aihiosta kuitenkin käy ilmi, että mahdolliset isommat hakkuut tehdään kauempana asutuksesta ja taajamien puistometsissä suositaan huoliteltua mutta monipuolista puustoa.
—Puistometsätkin täytyy hoitaa, Vuorila toteaa.

—Niissä täytyy huomioida turvallisuus. Esimerkiksi lahoja puita ei voi jättää pystyyn, Vähä-Piikkiö jatkaa.
Oleellista olisi metsätyöryhmän mukaan, että kunnan metsiä hoidettaisiin ”oikea-aikaisesti” ja ”jatkumona”.
—Viime vuosina metsien hoitaminen on päässyt vähän unohtumaan.

Ruskon kunnan metsänhoitosuunnitelman on tilannut tekninen lautakunta ja toteuttanut Metsä Groupin metsäasiantuntija Mikko Kaamanen.

Kunnalle voi jättää lausuntoja metsäsuunnitelmasta huhtikuun puoliväliin saakka. Sen jälkeen aiheen käsittely jatkuu teknisessä lautakunnassa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.