Paikalliset | 14.04.2022 08:12

Kuka valvoo etujasi, jos et itse pysty?

Kuka valvoo etujasi, jos et itse pysty?

Teemu Vehmas Varsinais-Suomen edunvalvontatoimistosta poikkesi maanantaina Tortinmäessä kertomassa paikallisille edunvalvontavaltuutuksen eduista ja vaatimuksista. Aihe kiinnosti paikallisia, ja keskusteluakin syntyi.

Tortinmäki —Jos tästä illasta jää yksi asia mieleen, olkoon se tämä: tehkää edunvalvontavaltuutus! julistaa Teemu Vehmas Tortinmäen tanssilavan kahvilassa.

Vehmas oli viime viikolla kutsuttu Varsinais-Suomen edunvalvontatoimistosta Tortinmäkeen paikallisten Marttojen ja Kyläyhdistyksen toimesta puhumaan edunvalvonnasta. Varsinais-Suomen edunvalvontatoimisto palvelee varsinaissuomalaisia Loimaalta saaristoon, siis myös Tienoon alueella.

Pähkinänkuoressa edunvalvonta voi tulla tarpeeseen, kun esimerkiksi vaikea sairaus tai korkea ikä ovat heikentäneet ihmisen henkisiä kykyjä niin, että hän ei itse kykene valvomaan etujaan tai hoitamaan asioitaan. Tällöin tarvitaan apua: joku luotettu henkilö, jolle valtuudet omien asioiden hoitamisesta voi uskoa. Toimintaa ohjaa holhoustoimilaki.

—Me (edunvalvontatoimiston henkilökunta) olemme kuin vanginvartijoita: emme ota kantaa oikeuden päätöksiin, vaan toteutamme niitä. Edunvalvonnasta päättävät digi- ja väestötietovirasto sekä käräjäoikeudet, Vehmas valaisi.


Valtuutus kannattaa tehdä ammattilaisella


Vaikka edunvalvontavaltuutuksen teko tuntuu ruuhkavuosien keskellä tarpeettomalta, Teemu Vehmaksen mukaan näin ei ole. Esimerkin hän antoi omasta elämästään.
—Minulla on vaimo ja kaksi alaikäistä lasta. Omaksi edunvalvojakseni olen kuitenkin valinnut tutun henkilön, en vaimoani. Ajatus on se, että mikäli kaadun pihalla, lyön pääni, enkä pysty enää päättämään omista asioistani, vaimoni ei ole loputtomasti kiinni minussa vaan voi jatkaa elämäänsä. Lasten ollessa täysi-ikäisiä tilanne on toinen: tällöin edunvalvonnan voi siirtää heille, jotta esimerkiksi asunnon myynti onnistuu. Olennaista on ymmärtää, että edunvalvontavaltuutus on elämäntilanteen mukaan muuttuva asiakirja.

Toisin kuin testamentti, edunvalvontavaltuutuksella voi ohjata omaan itseen kohdistuvia toimenpiteitä.

—Testamenttihan ei koske vainajaa enää millään tavoin. Toisin on edunvalvonnan kanssa; se kyllä koskettaa! Edunvalvontavaltuutuksen teko ei onnistu ihan keneltä tahansa, vaan se kannattaa ehdottomasti tehdä juristin avustuksella. Ja vielä silloin, kun on itse täydessä ymmärryksessä.

Vehmas myös muistutti, ettei edunvalvojaksi kannata kenen tahansa ryhtyä, vaikka hyvää tahtoa olisikin.
—Valtuutukseen liittyy paljon lakisääteisiä velvollisuuksia. Edunvalvojan tulee huolehtia esimerkiksi kaikkien mahdollisten sosiaalietuuksien hakemisesta ja valtuuttajan tilinpidosta. Se on raskas ja vastuullinen tehtävä, Vehmas painotti.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.