Paikalliset | 25.01.2024 10:55

Koulunuorisotyö vakiintui Liedon yläkouluihin

Koulunuorisotyö vakiintui Liedon yläkouluihin

Tämä kolmikko vastaa Liedon yläkouluissa nuorisotyöstä. Milja Elonen (vas.) toimii Ilmarisissa, Sylvia Mukheef Taatilassa ja Emilia Tiistola Tarvasjoella.

Ovelta kuuluu napakka koputus. Oppitunti on päättynyt Taatilan yläkoulussa ja kahdeksasluokkalainen Kasper Valkeinen kavereineen tiedustelee, saako välituntia tulla viettämään ankkalammelle.

Ankkalammeksi on ristitty nuorisotyöntekijä Sylvia Mukheefin huone. Sinne nuoret voivat tulla vaikka pelailemaan, rentoutumaan, piirtämään, yleensäkin hengaamaan.

—Ollaan pelattu täällä pöytäfutista ja juotu kaakaota, Valkeinen jatkaa.

—Jos on kylmä ja tänne pääsee, niin kivempi on olla välitunti lämpimässä kuin mennä ulos.

Mukheef aloitti 2021 Liedon koulujen nuorisotyöntekijänä. Samaan aikaan vastaavanlaisia Avin rahoittamia koulunuorisotyöhankkeita käynnisteltiin monessa muussakin kunnassa.

Parissa vuodessa hankkeesta on tullut vakituinen käytäntö, ja nuorisotyöntekijät limittyneet aiempaa kiinteämmin osaksi koulun arkea. Liedossa on parhaillaan kolme koulunuorisotyöntekijää, joilla jokaisella on vastuulla oma yläkoulunsa. Mukheefilla on Taatila, Milja Elosella Ilmarinen ja Emilia Tiistolalla Tarvasjoki.

Toki kolmikko vaikuttaa yhä osan työajastaan myös nuokkareilla. Mutta koska kaikki nuoret eivät käy nuokkarilla, ikäryhmät tavoittaa koulussa paremmin. Ajatuksena on, että nuorisotyöntekijät tulisivat täkäläisille nuorille entistä paremmin tutuiksi ja siten kynnys lähestyä heitä olisi mahdollisimman matala.

Mukheef korostaa, että vaikka nuorisotyöntekijät toimivat kouluissa ja koulun järjestys- ja muiden säännösten mukaan, ovat he kuitenkin koulun ulkopuolinen taho.

—Nuorisotyö perustuu lähes aina vapaaehtoisuuteen. Meillä ei ole asiakkuuksia emmekä kirjaa kohtaamisia, vaan olemme nuorten arjessa mukana, kuljemme rinnalla.

Nuorella ei siis tarvitse olla esimerkiksi jotain ongelmaa tai lähetettä voidakseen jutella nuorisotyöntekijän kanssa.

—Mutta toki, jos meille herää jostain huoli, viemme asiaa eteenpäin, Mukheef lisää.

 

Hiljaisten tavoittamista

Kuntien nuorisotoimet ovat perinteisesti vierailleet kouluissa vetämässä päihdekasvatusta ja ryhmäytymistunteja. Ne kuuluvat yhä Liedossa nuorisopalveluiden toimintaan.

—Yleensäkin meille kuuluu koulujen nivelvaiheen asioita. Toukokuussa tutustutamme tulevia seiskoja tulevaan yläkouluunsa sekä toisiinsa, Mukheef antaa esimerkin.

Äänekkäät usein näkyvät. He saavat huomion ja kenties myös rohkenevat vaikka nuorisotyöntekijöiden juttusille.

Mutta nuorisotyöntekijät korostavat, että heidän tarkoituksenaan on löytää myös ne nuoret, jotka ovat hiljaisia ja mahdollisesti yksinäisiä. Tähän auttaa nimenomaan se, että nuorisopalvelut vaikuttaa myös kouluilla, eli siellä missä koko ikäluokan kirjon kohtaa.

Ryhmäytymisellä tutustutaan ja luodaan yhteisöllisyyttä ja siten toivottavasti jokainen löytää kavereita.

—Painotamme nuorille, että kaikkien kanssa ei tarvitse olla paras kaveri. Mutta kaikkien kanssa täytyy tulla toimeen, Mukheef jatkaa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.