Paikalliset | 04.08.2022 11:15

Koronaa riitti kesälläkin

Koronaa riitti kesälläkin

Lieto Vaikka kesä vaikutti koronaviruksen osalta silmämääräisesti rauhalliselta, on totuus toinen. Härkätien terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Veli-Matti Leinonen kertoo, että positiivisia laboratoriovarmennettuja tuloksia tuli Liedon, Kosken ja Marttilan yhteistoiminta-alueelta kesällä päivittäin 10—30 kappaletta, joista suurin osa oli Liedosta.

—Heinäkuussa tuli yli 200 positiivista näytettä. Sen päälle tulevat vielä kotitestit, joten todellisuudessa koronapositiivisten määrä voi olla kolmin tai nelinkertainen, Leinonen sanoo.

Tartunnoista huolimatta vuodeosastolla korona ei näkynyt.

—Lähes kaikilla on lievää tautia. Oireina ovat kurkkukipu, päänsärky, nuha ja tukkoisuus. Kuumeilua vain vähän. Kotitestejä kannattaakin tehdä, sillä tavallista flunssaa on myös liikkeellä, Leinonen kertoo.

Kesälomien päättyessä Leinonen muistuttaa flunssanoireisia jäämään kotiin.

—Jos ihmisellä on pienetkin flunssan oireet, tulee tällöin jäädä kotiin, oli kyseessä päiväkoti, koulu tai työpaikka.

Jos kotona yhdellä todetaan korona, on muiden perheenjäsenten huomioitava varovaisuus.

—Suosittelisin heille maskin käyttöä, jos he ovat tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Oireettomanakin voi olla pieni mahdollisuus levittää tautia.

 

Neljännet rokotukset aloitettu

 

Kun THL ilmoitti laajentavana neljänsien rokotteiden ryhmiä, aloitettiin Härkätien terveyskeskuksessa heti seuraavana päivänä ajanvaraus rokotteille.

—Puhelinruuhkaa muodostui heti, mutta se tasaantui. Lisäsimme rokotusaikoja ja nyt niitä on useampi sata viikossa Liedossa, Leinonen sanoo.

Soittamalla rokoteajan saa noin viikon tai kahden päähän. Myös netin kautta ajan voi niitä varata sähköisesti.

—Pop up -tilaisuuksia ei olla tällä hetkellä järjestämässä, mutta niitä saattaa tulla syyskuussa, jos kovasti tulee ruuhkaa, Veli-Matti Leinonen kertoo.

Liedon rokotekattavuus näyttää Leinosen mukaan hyvältä. Nelikymppisistä kuntalaisistakin on saanut kolme rokotetta yli 80 prosenttia ja prosenttilukema kasvaa ikäskaalassa ylöspäin mentäessä.

—THL on ilmoittanut muunnelluista rokotteista, joita saadaan loka-marraskuun aikana. Uudet rokotteet tehoavat omikroneihin ja estävät tartuntoja tehokkaammin. THL sitten määrittää, kenelle niitä annetaan.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.