Paikalliset | 03.06.2021 08:40

Komealupiinin kitkeminen alkaa Liedossa

Komealupiinin kitkeminen alkaa Liedossa

Liedon ympäristöpäällikkö Päivi Paavilainen (vas.) ja puutarhuri Tarja Toropainen komealupiinin kitkentäpaikalla Hämeentien laidassa Liedon keskustassa. Paavilaisella kädessä Soolotalkoot-kyltti, joka merkitsee kasvijätteen jättöpaikan.

Lieto Valtakunnalliset vieraslajitalkoot järjestetään 17.5.—22.8. soolotalkoilla luonnon monimuotoisuuden puolesta. Liedon kunta osallistuu toimintaan komealupiinin kitkemistalkoilla 7.6.—7.7.
Kuntalaiset voivat osallistua kampanjaan esimerkiksi omassa pihapiirissä tai kuntien osoittamissa talkookohteissa joko yksin, pienessä porukassa tai yhdistyksen kanssa.

Näyttävä mutta haitallinen

Komealupiinista ei tulla pääsemään kokonaan eroon, mutta sen leviämistä on syytä hillitä.
—Komealupiini on haitallinen vieraslaji, joka uhkaa luonnon monimuotoisuutta. Se vie alkuperäiskasvustolta kasvumahdollisuudet kilpailemalla niiden kanssa, ja usein voittaakin, Liedon ympäristöpäällikkö Päivi Paavilainen kertoo.
Alun perin koristekasviksi tuotu lupiini on levinnyt Suomessa räjähdysmäisesti. Viime aikoina on ilmaantunut viitteitä siitä, että kasvi saattaa häiritä kimalaisten lisääntymistä.
Talkoihin toivotaankin saavan osallistujia mahdollisimman laajasti. Kitkemisestä saa kesätekemistä myös lapsille.
—Toivottavasti talkoot tuottavat tulosta, lisää kunnan puutarhuri Tarja Toropainen.
Lupiinia voi niittää kunnan alueella viidessä eri paikassa: Tokmannin ja 10-tien välissä, Hanhiojan varrella, Nuolemonportilla, Ajurintien ja Kärpijoentien risteyksessä sekä Närepuiston ojan ympäristössä. Tarkemmat alueet kartalla ovat nähtävissä Liedon kunnan verkkosivuilla.

Niittäjille varusteet kunnalta

Komealupiinia voi kitkeä omatoimisesti ensi maanantaista alkaen. Kasvia voi sekä niittää että vetää maasta juurineen.
—Jätteen joukossa ei kuitenkaan saisi olla mukana maa-ainesta, Päivi Paavilainen tarkentaa.
Talkoolaiset voivat noutaa jätesäkkejä ja hanskoja kunnantalolta sen aukioloaikoina. Paavilainen kehottaa keräämään lupiinia kaksinkertaiseen pussiin.
—Jos säkkiin tulee esimerkiksi reikä, kasvia voi tulla vahingossa levittäneeksi ympäristöön.
Kerätyn kasvijätteen voi jättää jätesäkissä kullakin alueella sijaitsevan Soolotalkoot–kyltin läheisyyteen, josta ne käydään keräämässä heinäkuun alussa.
Lisätietoa talkootoiminnasta löytyy Liedon kunnan verkkosivuilta ja osoitteesta vieraslajit.fi.

Julia Hyytiäinen


Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.