Paikalliset | 02.06.2022 11:47

Kaupunki-päätös jakoi valtuustoa

  • Keskustan Juha Marjomaa olisi palauttanut kaupunki-päätöksen valmisteluun. Neuvottelutauon jälkeen äänestettiin ja lopulta Liedosta päätettiin tehdä kaupunki.

  • Matti Metsistö (sd.) äänesti lopulta tyhjää kaupunki-päätöksessä. Hän olisi toivonut valtuustoon yksimielisyyttä.

  • Aluevaltuutettunakin toimiva Niina Piippo (sd.) oli kaupunki-nimityksen kannalla.

  • Riina Kolkkala (kd.) korosti, etteivät kunnanvaltuutetut voi muodostaa kantojaan vain some-keskustelujen perusteella.

Lieto Järki ja tunteet kävivät kunnanvaltuustossa maanantaina kamppailua, jonka kaupunki voitti, vaikka täpärälle meni. Nopeassa aikataulussa valtuustoon tuotu esitys Liedon kunta—kaupunki-statuksen päättämisestä jakoi valtuustoa.

Asian käsittelyn aluksi Simo Ala-Nissilä (kok.) esitti kaupunki-nimityksen käyttöönottoa.

—Kun Lietoa tuntemattomilta kysytään, Lieto arvioidaan pienemmäksi kuin se on. Se arvioidaan pienemmäksi kuin väkiluvultaan puolta pienemmät kaupungit. Näillä mielikuvilla on merkitystä. Etenkin sillä on merkitystä, jos nämä Lietoa heikommin tuntevat tahot tekevät päätöksiä lietolaisten palveluista, Ala-Nissilä perusteli.

Vastaesityksen asian palauttamisesta valmisteluun teki keskustan Juha Marjomaa.

—Mikäli asiasta päätetään nyt, kuulematta kuntalaisia, se vie pohjan kunnalliselta päätöksenteolta.

Valtuusto äänesti asian palauttamisesta, ja äänin 22—21 päätti jatkaa asian käsittelyä.


Pelleilyä ja pelkoja


Varsinainen keskustelu kaupunki-statusta oli pitkä ja polveileva. Vaikka esitystä oli pohjustettu kunnan imagolla, todellinen motiivi kaupunki-statuksen käyttöönotolle löytyikin edunvalvonnasta. Kaupunki kun on tietyissä päätöksentekoelimissä eri asia kuin kunta.

—Jo lähiviikkoina voi tulla eteen päätöksiä, joissa Liedon tulisi olla Loimaan kanssa samalla viivalla, tiivisti aluevaltuutettunakin toimiva Jukka-Pekka Kuokkanen (kd.).

Vaikka kaupungin lakisääteiset tehtävät eivät eroa kuntien tehtävistä, hierarkia on olemassa.

—On tilanteita, joissa ensin menevät sisään kaupunginjohtajat, sitten vasta kunnanjohtajat. Kuntien koosta riippumatta, Minna Ylikännö (sd.) kuvaili.

Perussuomalaiset olivat ryhmänä kunta-nimityksen säilyttämisen kannalla.

—Vaikka Lieto olisi kuningaskunta, Loimaalla on viisi aluevaltuutettua ja ministeri. He määräävät, Pasi Jokinen (ps.) sanoi.

Mikko Koivumäki (ps.) piti kaupunki-esitystä pelleilynä, Henna Takatalo (kesk.) puolestaan kyseli pelkojen perusteita.

—Mikä on pahinta, mitä kaupunki-nimityksen käyttöönotosta voi seurata? Tässä on mielestäni kyse rohkeudesta: kehitymmekö, vai tyydymmekö tähän?

Kaupunki-nimityksen käyttöönoton kustannuksiksi on kunnassa arvioitu maksimissaan 10.000 euroa. Kustannukset tulevat lähinnä leimasinten ja opasteiden päivittämisestä. Matti Metsistö (sd.) halusi tietää, ovatko kustannukset kertaluonteisia vai vuosittaisia.

—Jos leimasimia tai kylttejä ei haluta uusia joka vuosi, summa on koko projektille, kunnanjohtaja Mika Ingi vastasi.

Äänestyksessä kaupunki voitti kunnan äänin 27—15. Yhtenäisinä kaupungin puolesta äänestivät kokoomus, kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto ja rkp sekä Matti Föhr. Kunnan kannalla olivat kaikki perussuomalaiset. Muiden puolueiden kannat hajosivat, Matti Metsistö äänesti tyhjää.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.