Urheilu | 17.09.2020 08:16

Kauhean likaisia kuskeja sunnuntaina Ruskolla

Kauhean likaisia kuskeja sunnuntaina Ruskolla

Exreme Dirty Driwersin puheenjohtaja Tony Salminen (vs.), 4-pyöräisistä vastaava ruskolainen Jukka Pirhonen ja naisjaoston vetäjä Mirka Hytönen 3-vuotias Micke sylissään odottavat tulevan viikonlopun sänkicrosseja vesi kielellä. Viime kaudella EDD:n järjestämiin krosseihin osallistui noin 200 kuskia.

Lieto/Rusko —Se kirjoitetaan sitten Exreme Dirty Driwers, tarkoituksella väärin. Jääpähän ainakin nimi mieleen, painottaa lietolainen Tony Salminen kotipihallaan Yliskulmalla.

Tulevana viikonloppuna EDD järjestää Ruskolla sänkicross-tapahtuman. Lähtöviivoille odotetaan noin viittäkymmentä kaksipyöräistä ja kourallista ATV-nelipyöräisiä, maallikon silmään mönkijöitä. Reitti on maanomistajan luvalla jo puidulle sänkipellolle tikutettu.

—Aamukymmeneltä on junioreiden ja aloittelijoiden yhteislähtöharjoitus, johon ovat oikeastaan kaikki tervetulleita. Tarvitaan vain sopiva menopeli ja voimassa oleva vakuutus. Välineitä tai ajopelejä ei tarkastella tai arvioida, Kiinan-romutkin kelpaavat, Salminen virnistää.

Pieni virne naamalla kuvastaa hyvin koko EDD ry:n toimintaa. Vuosikymmen sitten porukkaan kuului ehkä 15 henkilön aktiivinen ydinryhmä. Nyt rekisteröity ja Suomen Moottoriliiton lisensoima yhdistys on Turun seudun suurin moottorikerho.

—Perinteisesti muut seurat ja kerhot ovat keskittyneet kilpailutoimintaan ja tiukkoihin pipoihin. Me keskitymme niihin harrastajiin, jotka haluavat ajaa ja harrastaa matalalla kynnyksellä. Sääntöjä on, mutta ne liittyvät vain turvallisuuteen. Tärkeintä on porukassa tekeminen ja hyvä meininki, Salminen kuvailee.

Yhdistys otti vastikään ylläpidettäväkseen Raision moottoriradan, joka ehti edellisen vastuullisen jälkeen kasvaa muutaman vuoden koiranputkea. Paikkoja on siistitty ja käyttäjämäärät pompanneet moninkertaisiksi.

Varsinaisia lisenssikuskeja EDD:n paidassa on noin 80. Tapahtumissa sen päälle tulee iso nippu huolto- ja kannustusporukkaa.

Sänkicross on kestävyyslaji

Ruskolla sänkicrossia ajetaan sunnuntaina Isovuorentiellä. Juniorilähtö kestää 45 minuuttia, varsinainen päälähtö on kello 13. Katsomoon saa järjestäjien mukaan tulla, mikäli krossaaminen kiinnostaa.

Sänkicross-lähtö kestää pari tuntia. Sen aikana rataa kierretään niin monta kertaa kuin keretään.

—Kaksi tuntia on siitä hyvä aika, että juuri kenelläkään ei riitä koko ajaksi tankillinen polttoainetta. Kuvioon kuuluu siis myös tankkaustauko. Sänkicross on siis kestävyyslaji, Salminen ja EDD:n naisjaoston pomo Mirka Hytönen kuvailevat.

Krossipäivän jäljiltä sänkipelto on käytännössä kynnetty ympäri. Yleensä pellot selviävät koitoksesta vaurioitta, mutta ajopäivän jäljiltä tilanne tarkastetaan. Mikäli pelto kestää, samalla paikalla ajetaan uudelleen seuraavana viikonloppuna. Lokakuun puolivälissä on tarkoitus ajaa Valpperissa.

—Kaikki tehdään niin turvallisesti ja pykälien mukaan kuin mahdollista. Vaikka EDD on jäsenilleen rento, matalan kynnyksen moottorikerho, turvallisuudesta ei tingitä. Eikä hampaita kiristellä, Salminen päättää.

 

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.