Paikalliset | 03.11.2022 14:27

Kasit perehtyivät ensiaputaitoihin

Kasit perehtyivät ensiaputaitoihin

—Ensin vaahtosammutin maahan, sitten sokka irti. Letku tulta päin, neuvoo palotarkastaja Tomi Rantamo.

—Ja muistakaa, ettei sammuteta liekkiä vaan materiaalia, joka palaa, lisää johtava palotarkastaja Kari Kummunsalo.

Kahdeksasluokkalainen Noora Hänninen tekee työtä käskettyä. Luokkahuoneen perällä olevassa simulaattorissa näkyy liekkejä, mutta Hännisen ja vaahtosammuttimen yhteistyö sujuu niin mallikkaasti, että tuli sammuu alta aikayksikön. Alkusammutusharjoitus suoritettu.

—Ihan hauska kokemus se oli. Tulin tiedon rikkaammaksi, Hänninen luonnehtii.

Taatilan yhtenäiskoulun yläkoulussa eli entisessä Liedon keskuskoulussa vietettiin viime torstaina kahdeksasluokkalaisten ensiapupäivää. Oppilaat kiersivät aamupäivän erilaisia rastipajoja, joita vetivät Pelastuslaitoksen ja SPR:n väki.

Vastaavanlaista päivää ei ole ainakaan viime vuosina täällä järjestetty. Sen pääorganisoijat olivat liikunnan ja terveystiedon opettaja Petri Kalkkila sekä SPR:ltä Aurora Nisso.

—Tavoitteena oli totta kai opettaa ensiaputaitoja ja turvallisuutta, mutta myös tehdä vapaaehtoistoimintaa ja pelastusalaa tutummaksi. Osallistamisnäkökulmaakin tässä siis oli, Kalkkila kuvailee.

—Lisäksi tällainen toimintamalli on osa nykykoulua, uutta opetussuunnitelmaa. Valitaan tietty teema ja perehdytään siihen päivä tai osa päivästä.

Yksi ja ehkä näyttävin ensiapupäivän rasti sijaitsi ulkona: paloauto. Tosin työt kutsuivat, joten sammutusyksikkö ehti olla vain hetken paikan päällä koululla.

Luokista 8F ehti tutustua sammutusyksikköön, kuunnella, kun palomiehet esittelivät sen kalustoa. Paljon ominaisuuksia ja tykötarpeita mahtuu yhteen autoon.

—Jos talo syttyy palamaan, kauanko sen sammuttaminen kestää, kysyy 8F-luokan Daniel Kuuttila.

—Se on aina tapauskohtaista, palomies Sampo Santanen vastaa.

—Riippuu esimerkiksi siitä, minkälainen ja kokoinen talo palaa.

Kuuttila kehuu ensiapupäivän sujuneen mukavasti. Osa läpikäydyistä teemoista oli tuttuja entuudestaan, osa ei.

—Yllättävän mielenkiintoista on ollut.

Noora Hännisen mieleen jäi erityisesti rasti, jossa tutustuttiin 112 Suomi -sovellukseen. Sovellus ladattiin kännykkään ja sen käyttöä harjoiteltiin.

Petri Kalkkila oli tyytyväinen päivän antiin. Hän kiitti paitsi oppilaita myös kaikkia mukana olleita.

—Päivä oli mahdollista järjestää eri toimijoiden välisen toimivan yhteistyön ja hyvin työskentelevien oppilaiden ansiosta.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.