Paikalliset | 14.10.2021 08:21

Kansallismaisemaan pääsee jo paikoitellen sisään

  • Kyöstilän notkoon on rakennettu hulevesikanava ja notkon yli silta. Sillan eteläpuolella sijaitsee vanha Säästöpankin talo ja piha-alue, pohjoispuolella Annantuvan alue.

  • Ruumishuoneen kohdalla jokirannassa on aikanaan ollut rannan ja pienen luodon yhdistävä silta, jonka perustukset ovat yhä tallella. Sillan uusiminen on yksi Jokipolun tulevaisuuden mahdollisuuksista.

  • Jokilaakson päiväkodin takana on jo kansallismaiseman katseluun sopiva taukopaikka.

  • Tähän päättyy Jokipolun nykylinjaus: hautausmaan lounaiskulmaan. Jatkoyhteys kirkon ja hautuumaan pohjoispuolelle on pohdinnassa.

Lieto Jokipoluksi nimetty ulkoilureitti Aurajoen rannalla alkaa olla hahmossaan. Keväällä aloitetut rakennustyöt ovat edenneet, ja yhtenäinen kulkureitti Teilipolun riippusillalta kirkon hautausmaan kulmalle on valmistumassa. Siinä, missä seurakunnan omistamat maat alkavat, Jokipolku katkeaa. Ainakin toistaiseksi.
Seurakunnan eri päätöksentekoelimissä on arvioitu kirkkomaan yhdistämistä kunnan ulkoilureittiin. Pyhän Pietarin kirkon ympäristössä on yli 2.300 hautaa, eikä hautausmaan merkitseminen osaksi Jokipolkua ole ihan yksinkertainen juttu. Vaikka hautausmaa on lähtökohtaisesti julkista tilaa, jossa kävely on sallittua, uusien kulkureittien avaaminen vaatii kaavamuutoksen.

Hetkinen, kaavamuutoksen? Eikö Suomessa kunnilla ole kaavoitusmonopoli? Hautausmaiden osalta ei. Hautausmaakaavan muuttaminen on järeä prosessi. Kaavamuutoksen suunnittelu pitää teettää konsulttityönä, jonka jälkeen sitä arvioivat seurakunnan kirkkoneuvosto ja -valtuusto. Lopullisen hyväksynnän tai hylkäyksen tekee tuomiokapituli.
Tällä hetkellä sorapintainen Jokipolku päättyy Jokilaakson päiväkodin taakse hautausmaan kuusiaitaan. Jokipolku jatkuu hautausmaan pohjoispuolella ruumishuoneen takaa alas jokirantaan, jatkossa myös 4H-yhdistyksen ylläpitämien viljelypalstojen läpi pohjoiseen peltomaisemaan.
Erilaisia ratkaisuja haetaan kunnan ja seurakunnan yhteistyöllä. Seurakunnan luottamushenkilöt suhtautuvat lähtökohtaisesti Jokipolku-hankkeeseen positiivisesti, kunhan hautarauhasta huolehditaan.

Maanvyöryriski suuri pellolla

Paljon on jo Jokipolun eteen tehty. Valtion rahaa saatiin hankkeelle puolet kustannusarviosta, 75.000 euroa. Kyöstilän notkon ylittävä silta maa-ainestäyttöineen ja portaineen on valmis ja käytössä, samoin taukopaikat penkkeineen Jokilaakson päiväkodin takana, ruumishuoneen vieressä ja aivan Aurajokilaakson rannassa hautausmaan lounaisnurkalla. Toiset portaat — ”Liedon minikuntoportaat” — rakennetaan jokipenkalle nykyisen pesularakennuksen kohdalle.
Osa Jokipolun tulevaa käyttöä tulee olemaan Jokilaakson päiväkodin ja Annantuvan väliin rakennettava esiintymislava.

Kirkon pohjoispuolella reittiä ei voida rakentaa veden lähelle. Peltomaiden maaperätutkimuksissa on selvinnyt, että alueen pintamaat ovat epävakaita ja niissä on laajoja liukupintoja. Kansankielellä: maanvyöryvaara. Ja vaikka jokirannassa kävelyä ei kunta voi tietenkään kieltää, virallista virkistysaluereittiä ei epävakaille maille voida osoittaa. Sen vuoksi Jokipolun pohjoispää tulee kulkemaan nykyisten viljelypalstojen kohdalta, noin 40 metrin päässä vesirajasta. Myöhemmin Jokipolku on tarkoitus yhdistää Keisvuorella kulkevaan polkuverkostoon.

Nykybudjetti alkaa olla käytetty, ja kunnasta korostetaankin tähän asti tehdyn olevan vain alku. Tulevaisuudessa pitää ratkaista ainakin uimapaikan kohtalo, mahdollinen vastarannan hyödyntäminen, viljelypalstojen tuleva sijainti ja erityisesti hautausmaan kohta. Mallia on käyty katsomassa Turussa Tuomaanpolulla, jossa ulkoilureitti kulkee aivan vesirajaan tehtyjen puurakenteiden varassa.

Päätös hautausmaan ohituksesta tai sen läpi kulkevan reitin kyltityksestä on seurakunnan vastuulla. Seurakunta taas kaipaa päätöksenteon tueksi kustannusarvioita. Jokipolusta tulee osittain esteetön, mutta korkeuserojen vuoksi osa reitistä jää esimerkiksi pyörätuolilla tai rollaatorilla liikkuvilta saavuttamatta.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.