Urheilu | 09.12.2021 08:30

Kaisa Seppälä voimisteli kilpa-aerobicin SM-pronssia

  • Kaisa Seppälä aloitti aerobicin harrastamisen 10-vuotiaana. 18-vuotiaana hän saavutti ensimmäisen SM-pronssinsa aikuisten yksilösarjassa.

Liedon Loukinaisissa asuva Kaisa Seppälä saavutti uransa parhaimman sijoituksen marraskuun lopussa järjestetyissä kilpa-aerobicin SM-kisoissa. Seppälä voitti aikuisten yksilösarjassa SM-pronssia ja trio-kilpailusta mukaan lähti kultamitali yhdessä Adelia Koposen ja Nea Kivelän kanssa.
Turun Urheiluliittoa edustavalle 18-vuotiaalle Seppälälle yksilökilpailun SM-mitali oli hänelle ensimmäinen aikuisten sarjassa.
—Aikuisten sarjassa ohjelman liikkeisiin tulee haastetta ja vaativuutta. Tekniikka ja perusasiat on pidettävä silti yhtä siisteinä, vaikka taso vaikeutuu, hän kertoo.

Innostus kilpa-aerobiciin alkoi aikanaan kotikulmilla Lieto-hallista.
—Olin 10-vuotiaana katsomassa aerobic-kisoja, joissa äitini tuttu oli kilpailemassa. Ihastuin heti lajiin ja halusin mukaan harrastamaan. Nyt takana onkin melkein yhdeksän vuotta lajin parissa, hän kertoo.
Laji vei mukanaan. Kuudennella luokalla Seppälä pääsi mukaan aerobicin huippuryhmään. Se takasi esimerkiksi yläkoulussa enemmän treenejä koulun oheen.
—Menin tanssi- ja voimistelulinjalle Turun Vasaramäkeen. Lukujärjestyksessä oli aamutreenejä kaksi kertaa viikossa.
Nyt Kerttulin lukion urheilulinjaa käyvä Seppälä herää tottuneesti melkein joka aamu treeneille ennen koulua.
—Yhteensä treenejä on viikossa 8—10 kertaa. Aina se ei kuitenkaan tarkoita pelkkää lajitreeniä, vaan se voi olla uintia, balettia, painonnostoa tai fyssarin oheistreeniä, hän kertoo.

Harjoituskauden jälkeen kisoihin

Kilpa-aerobic on Suomen Voimisteluliiton alainen laji. Kilpaileminen kuuluu lajiin vahvasti. Koronapandemian aikana ulkomailla järjestetyt kisat ovat jääneet kuitenkin vähiin. Kotimaan ja ulkomaan kisamatkat mukaan lukien, voi kilpailuja olla normaalina vuotena jopa 12. Kaisa Seppälän SM-pronssi ei vielä avannut hänelle MM-kisapaikkaa, mutta jätti nälän tulevaa ajatellen.
—Pienetkin viat haluaisi nyt hioa pois ja oppia vaikeampia liikkeitä, hän kertoo kisaohjelmastaan.
Aerobicin kilpailuohjelman teko on suuri työ, jossa pitää ottaa huomioon lukuisia asioita aina taiteellisuudesta esityksen teemaan.
—Joskus ajattelin, että pituuteni toisi lajissa vaikeuksia, mutta oikeastaan se tuo vain lisää näyttävyyttä. Vahvuuksiani ovat liikkuvuus ja tasapaino. Lisäksi voimistellisuus, kehon hallinta ja lattiapätkät ovat myös juttuni, Seppälä kertoo.

Nyt kisakauden päätyttyä edessä on pitkä harjoituskausi, jonka aikana aletaan työstää uutta ohjelmaa yhdessä valmentajien Saija Salmisen ja Iida Rantasen kanssa.
—Olen uudesta ohjelmasta innoissani. Ensi vuonna tavoitteeni olisi olla hopeasijalla. Yksilö-
suorituksen lisäksi treenaan ryhmäohjelmaa sekä aerodance-ohjelmaa.
Ryhmäkisassa Seppälä osallistuu ensi kesänä järjestettävään World Games-kilpailuun.

Koreografit ulkomailta

Kaisan mukaan monella voi olla vielä vanhentunut kuva kilpa-aerobicista ja osa mieltääkin lajin suoraan Tuuli Matinsaloon. Aerobic on kuitenkin muuttunut vuosien saatossa. Kilpailuissa aerobic-suoritus esitetään 10 x 10 metrin kokoisella joustavalla lavalla, jonka rajojen ylityksestä saa miinuspisteitä.
—Tavoite on käydä joka nurkassa. On tärkeää, miten aluetta käyttää esiintymisen aikana. Liikkeisiin kuuluvat vaikeusliikkeet, lattiapätkät, siirtymät ja akrobatia. Esityksen tulee olla samaan aikaan elämys katsojalle, eikä pelkkä kilpasuoritus. Esiintymisessä tärkeää on hymyily, ryhti ja itsensä kantaminen, Seppälä selvittää.
Esityksen pituus on 1.15—1.25 minuuttia. Koreografi tekee ohjelman, joka muuttuu ja elää ajan myötä ennen varsinaista kilpailua. Pronssiohjelman alkuperäinen koreografia oli romanialaisen aerobicin maailmanmestarin käsialaa.
—Toivotaan, että koreografit pääsisivät tulemaan Suomeen pandemiasta huolimatta. Aiemmin tarkoituksena oli lähteä Bulgariaan oppimaan seuraavaa koreografiaa, mutta nyt se todennäköisesti tehdään videoyhteyden välityksellä, Kaisa Seppälä päättää.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.