Paikalliset | 08.09.2022 09:56

Hevosen elämä tutuksi Metsämäessä

Hevosen elämä tutuksi Metsämäessä

Ilmaristen koulun 6A-luokkalaiset harjasivat ja rapsuttelivat 2-vuotiasta John Hossia eli Jussia Harri Koivusen ravitallilla Metsämäessä.

Hevosen elämä ei ole enää nykypäivänä kaikille, etenkään koululaisille, ihan selvää.

—Viime kerralla eräältä hevoskasvattajalta kysyttiin, mistä hän on omat hevosensa pyydystänyt, kertoo Virpi Ylitalo esimerkin.

Naantalilainen Ylitalo on Varsinais-Suomen Hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja ja koululaisille suunnatun elämyspäivän pääjärjestäjä. Viime perjantaina Metsämäen raviradalle oli kutsuttu lähialueen alakoulujen oppilaita tutustumaan hevoseen lajina, työkaverina ja urheilevana, liikuntaa ja ulkoilmaa tarvitsevana eläimenä. Rastimuotoiseen tapahtumaan osallistui yli 350 oppilasta kuudesta eri peruskoulusta. Ohjelmassa oli ainakin työhevosiin, ravitalliin ja valjastamiseen sekä kengitykseen tutustumista.

Isoja, kivoja ja vähän pelottavia

Ilmaristen koulun 6A-luokan oppilaat saapuivat Metsämäkeen kuka polkupyörillä, kuka bussilla. Ihan ensimmäiseksi suunnattiin Harri Koivusen ravitallille kilpahevosten arkea seuraamaan. Aada Lehtinen, Erika Eirto ja Elli Sihvonen harjasivat ja rapsuttelivat John Hossia, tuttavallisemmin Jussia. 2-vuotias Jussi on ikäisekseen rauhallinen ja viihtyi lasten rapsuteltavana.

—On se ihme tapaus! Edellisessä ryhmässä lapset suurin piirtein roikkuivat kuolaimissa, mutta Jussi ei ollut moksiskaan, Turun Hippoksen markkinointipäällikkö Henri Toiviainen kehui hevosta.

Ilmarislaisille tytöille hevoset olivat enemmän tai vähemmän tuttuja.

—Isoja, kivoja, mutta joskus ne voivat olla vähän pelottaviakin, Erika Eirto summasi.

Kolmikosta kukaan ei varsinaisesti ratsastusta tai hevosia muuten harrastanut, mutta Lehtinen ja Sihvonen olivat hevosia aiemminkin käsitelleet. Kummankin tädeillä kun oli ollut omat hevoset, joita tytöt olivat aiemmin päässeet ratsastamaan.

Hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Virpi Ylitalon mukaan hevosharrastus on edelleen sukupuolittunutta: tytöt harrastavat poikia enemmän, mutta huippuratsastajista enemmistö on miehiä.

—Se on joku vanha kulttuurinen perinne, jolle ei ole mitään järkiperusteita. Korona-aikana hevosharrastus lisääntyi voimakkaasti, nyt taas vedetään jarruja päälle, Ylitalo arvioi.

Ilmarislaisille hevosteemainen ulkoilmapäivä kelpasi.

—Tällaiset päivät ovat aina kivaa vaihtelua tavallisiin koulupäiviin, Lehtinen, Eirto ja Sihvonen kiittelivät.

Virpi Ylitalon tavoite, tarjota koululaisille hevosteemainen, vaikuttava elämyspäivä, taisi onnistua.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.