Paikalliset | 11.08.2022 10:53

Elokuu on kesähäiden aikaa

Elokuu on kesähäiden aikaa

Lieto

Ina Virtanen

Häät ovat tärkeä osa Liedon seurakunnan kesää. Kesähäitä säestää yhteensä viisi kanttoria, kun Liedon kirkon lisäksi mukana ovat seurakuntaliitoksen myötä Auran, Tarvasjoen ja Littoisten kirkot.

—Kaikki kirkot ovat kivalla tavalla erilaisia. Aurassa ja Tarvasjoella on samantyyppiset puukirkot ja Littoisissa on pienen kirkon tunnelmaa. Ja meillä Liedossa on 600 vuotta vanha kivikirkko, Liedon seurakunnan kanttori Tomi Satomaa kertoo.

Koronapandemia ja Liedon kirkon remontti vaikuttivat häiden järjestämiseen viime vuosina. Nyt tilanne on normalisoitumaan päin. Satomaan mukaan etenkin elokuu on kesähäiden aikaa.

—Elokuussa meillä Liedossa on ainakin silloin eniten häitä. Heinäkuussa niitä on jopa aika vähän. Häät ajoittuvat etenkin alku- ja loppukesään, hän kertoo.

Satomaa ei ole urallaan päässyt vielä koskaan soittamaan vanhan ajan juhannushäitä.

 

Hääparit tietävät mitä haluavat

 

Kanttorin tärkeä tehtävä on vastata kirkkohäiden musiikista. Hääpari usein toivoo jotain tiettyä kappaletta, jonka saattelemana saapuu alttarille.

—Melartinin Prinsessa ruususen häämarssi ja Mendelssohnin häämarssi ovat suosituimmat, Satomaa kertoo.

Perinteisen linjan lisäksi musiikkiskaala on hänen mukaansa nykyään laajentunut.

—Olen ollut virkatöissä kanttorina 15 vuotta. Etenkin Youtube on tuonut muutoksia hääparien toiveisiin. Vielä kymmenen vuotta sitten useimmiten tapasin etukäteen hääparin, jolle esittelin eri kappaleita. Nykyisin tapaamiset ovat jääneet vähemmälle, sillä moni tietää jo etukäteen, mitä haluaa.

Moni pariskunta voi toivoa kappaletta suosikkiyhtyeeltään, jota kuunteli esimerkiksi ensitapaamisen aikoihin. Kanttorin tehtävä onkin varmistaa, saadaanko kappale onnistumaan, kun esityspaikkana on kirkko ja soittimena esimerkiksi urut.

—Valtavassa katedraalissa soitettu hääkappale ei kuulosta samalta esimerkiksi nykyisillä kirkon virtuaaliuruilla. Liedon kirkon urkuja aletaan rakentaa ja pystyttää ensi syksynä ja haaveena olisi saada ne valmiiksi marraskuussa, Satomaa kertoo.

Kaikkiaan kanttori on siis nähnyt vuosien varrella aimo skaalan erilaisia häitä. Alttarille on asteltu niin Toivo Kuulan häämarssin kuin Star Warsin tunnusmusiikin tahdittamana. Nykymusiikista alttarille astellessa on kuultu esimerkiksi Coldplayn musiikkia.

—Tosin Liedon kirkko on pieni, ja alttarille kävely kestää noin 20 sekuntia. Liian pitkiä, yli viiden minuutin kappaleita ei kannata soittaa, Satomaa naurahtaa.

Häissä ovat yleistyneet myös hääparin lähiomaisten lauluesitykset alttarilla.

—Esimerkiksi bestman tai kaaso voi esiintyä. Kun lähiomainen laulaa, tekee se juhlasta vielä koskettavamman. Nämä esiintyjät sitten pyytävät usein kanttoria säestämään.

Kun häiden virallinen osuus kirkossa päättyy, soittaa Satomaa musiikkia niin kauan, kunnes kirkko on tyhjä.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.