Paikalliset | 01.02.2024 11:34

Avi: Jäkärlän koulukuljetuksissa on tehtävä lapsivaikutusten arviointi

Avi: Jäkärlän koulukuljetuksissa on tehtävä lapsivaikutusten arviointi

Kimmo Laatta ja Timo Nurmio olivat tehneet Lounais-Suomen aluehallintovirastolle hallintokantelun Turun kaupungin koulukuljetusten turvallisuudesta Jäkärlästä Kärsämäen väistötiloihin. Aluehallintovirasto on nyt antanut päätöksensä kanteluun.

Aluehallintoviraston päätöksen mukaan perusopetuslaki asettaa opetuksen järjestäjälle velvoitteen huomioida ensisijaisesti lapsen etu perusopetusta suunniteltaessa, järjestettäessä sekä siitä päätettäessä.

—Turun kaupunginhallituksen päätöksen mukaan väistötilaselvityksistä ei ole tehty erillistä dokumentoitua lapsivaikutusten arviointia. Myös asiassa saatu lausunto viittaisi siihen, että käsillä olevassa asiassa ei ole enemmälti arvioitu päätöksen vaikutuksia lapsiin, sanoo aluehallintovirasto päätöksessään.

—Aluehallintoviraston käsityksen mukaan perusopetuslain mukainen menettely edellyttää päätöksen lapsiin kohdistuvien vaikutusten arviointia, sisältäen myös arvion koulumatkojen turvallisuudesta. Säännös edellyttää aluehallintoviraston tulkinnan mukaan myös prosessiarviointia laaja-alaisissa päätöksissä, joiden toimeenpano vie kauan ja joita on mahdollista korjata toimeenpanon aikana.

Laatan ja Nurmion kantelun mukaa koulukuljetuksia varten on luotu Fölin koululaislinja 76, jonka tarkoituksena on koko alakoulun 180 oppilaan kuljettaminen Kärsämäen väistötiloihin.

—Päivittäin osa 6—13-vuotiaista oppilaista joutuu seisomaan koko matkan, koska istuimia ei ole riittävästi. Linjalla käytettävissä kaupunkiliikenteen linja-autoissa ei ole turvavöitä, eikä alle 135-senttisillä oppilailla ole turvaistuimia, sanotaan kantelussa.

Kantelun mukaan Turun kaupunki rikkoo perusopetuslain turvallisen oppimisympäristön osalta, koska se ei järjestä asianmukaisia turvallisia koulukuljetuksia. Kantelijat vaativat, että Jäkärlän alakoulun koulukuljetukset järjestetään lapsille turvallisella tavalla.

Aluehallintovirasto ei tutkinut kantelussa olevia kohtia lasten turvalaitteista, matkustajamääristä tai linja-autojen nopeuksista, koska tieliikennelain noudattamista valvoo poliisi.

Aluehallintovirasto katsoo, että Turun kaupunki on järjestänyt Jäkärlän koulun oppilaiden koulukuljetuksen antamalla matkalipun seudulliseen joukkoliikenteeseen, eikä kyseessä ole perusopetuslain mukainen maksuton koulukuljetus. Aluehallintovirasto katsoo, että joukkoliikennevälineillä kuljetun koulumatkan aikana oppilaat eivät ole koulun vastuulla.

Lapsen etu pitää kuitenkin ottaa huomioon.

—Koulutukseen liittyvien lapsivaikutusten arvioinnin esimerkkikysymyksissä on mainittu muiden ohella kysymys siitä, mitä vaikutuksia ratkaisulla on koulumatkojen kestoon ja turvallisuuteen, aluehallintovirasto toteaa.

Hallintokanteluasiassa annettuun ratkaisuun ei saa hakea muutosta valittamalla.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.