Paikalliset | 03.06.2021 08:33

Annantuvan alue valmistuu ajan kanssa

  • Annantupa on Liedon keskusta-alueen vanhin säilynyt puurakennus.

  • Annantuvan alueen rakennuksia aletaan tyhjentää, minkä jälkeen rakennuksiin tehdään vauriokartoitus ja korjaussuunnitelma, kertoo museonjohtaja Leena Viskari.

  • Vajaan on vuosien aikana kertynyt tavaraa.

Liedon keskustassa Kirkkotien varrella oleva Annantupa on herättänyt keskustelua. Jotkut haluaisivat sinne kesäkahvilan, jotkut toivovat alueesta puistomaista. Liedossa rakennetaan Jokipolkua, jonka yhtenä osana Annatupa tulee olemaan.

Kun kunta osti Annantuvan sen yksityisiltä omistajilta, rakennukset siirrettiin lahjakirjalla Liedon museon omistukseen. Edellisten omistajien kanssa sovittiin, että he saavat käydä ja olla vapaasti kiinteistöllä myös kaupanteon jälkeen. Nyt molemmat kiinteistön myyneet henkilöt ovat kuolleet.
Liedon museo alkaa tyhjentää Annantuvan rakennuksia.
—Esimerkiksi vaja on täynnä tavaraa. Vaja tyhjennetään kokonaan. Samalla arvioidaan, mitkä tavarat säästetään, kertoo museonjohtaja Leena Viskari.
—Kun koko rakennus on saatu näkyviin, tehdään vauriokartoitus ja korjaussuunnitelma, jonka pohjalta edetään.
Sama urakka on edessä myös tuvassa. Kaikki, mikä tuhoaisi rakennusta, poistetaan tai vaihdetaan. Työhön kuluu vuosia.
Tuvassa on jäljellä pieni osuus alkuperäistä seinäpaneelia, joka on muuten poistettu niin, että hirsiseinä on näkyvissä. Kun rakennuksiin tulivat uloslämpiävät uunit, eivät seinät enää nokeentuneet, kuten sisäänlämpiävien uunien aikana. Puhtaina pysyviin seiniin alettiin laittaa tapetteja ja seiniä alettiin paneloida. Niin myös Annantuvassa. Panelointi on tarkoitus palauttaa.
Töitä on myös pihassa, jossa halutaan säilyttää luonnon monimuotoisuus.
Entä se toivottu kesäkahvila?
—Vajaan on tarkoitus saada tila työpajalle ja pop-up-kahvilalle. Vakituisen kahvilan pitämisen estävät kahviloita koskevat viranomaisten terveys- ja rakennusmääräykset, Viskari selvittää.

Pekka Remes

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.