Paikalliset | 25.08.2022 11:06

"Lieto kuuluu kaikille"

Lieto Pride -tapahtuma keräsi viime lauantaina kulkueeseensa noin 150 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta marssivaa henkilöä. Tapahtuma alkoi kaupungintalolla järjestetyllä aloitustapahtumalla. Kulkue kokoontui tämän jälkeen kaupungintalon edustalla, jossa sateenkaarilippu nostettiin salkoon puheen päätteeksi.

—Liedossa teh-
tiin aloite sateenkaariliputuksen aloittamista ja si-
ten vertauskuvallisen tuen osoittamisesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Jokaisessa kunnan toimie-
limessä liputus kohtasi vastustusta, ja perusteiksi kerrottiin, että sen järjestäminen olisi kunnalle liian kallista, eikä yhtä vähemmistöä voisi nostaa muiden vähemmistöjen edelle, tapahtuman järjestäjätiimiin kuuluva Terhi Korvenpää kertoo yleisölle.

Korvenpää kertoo, että liputusaloite hylättiin äänienemmistöllä ja vaadittiin konkreettisia tekoja tasa-arvon edistämiseksi.

—Me Lieto Pride-tiimiläiset käärimme hihat ylös, ja päätimme itse tarttua toimeen tasa-arvoisemman ja ennakkoluulottomamman Liedon luomiseksi. Mihin kunnalla ei ollut varaa, sen muutama ihminen voi saada aikaan, Korvenpää jatkaa.

Lisäksi Korvenpää kertoi kaupungintalon edustalle saapuneen joukon tekevät myös osaltaan historiaa.

—Olemme kokoontuneet juhlimaan Liedon kaupungin ensimmäistä Prideä ja kohta starttaava kulkue on todennäköi-
sesti Liedon ensimmäinen mielenosoitus. Me emme pelkästään marssi kaduille, vaan me myös melomme Liedon historiaan Suomen ensimmäisessä sateenkaarimelonnassa. Lisäksi nostimme sateenkaarilippumme ensimmäistä kertaa kaupungintalon salkoon.

Puheen jälkeen kulkue lähti marssimaan pitkin Liedon keskustaa kannatushuutoja huutaen. Yksi niistä oli ”Lieto kuuluu kaikille”.

 

Tapahtuman liputus herätti keskustelua

Kulkue jatkoi matkaansa Hyvättyläntien kautta, kiertäen lopulta Joki-
puistoon, jossa marssijoita odotti puistojuhla. Piknik-tapahtumassa nähtiin niin esiintymisiä kuin puheita eri tahoilta. Tapahtuman huipensi Korvenpään mainitsema melonta, jossa Pride-lippu kuljetettiin Halistenkoskelle saakka, jossa sen vastaanottivat Turku Priden väki. Lippu jatkoi näin matkaansa Turkuun, jossa vietetään myös omaa Pride-tapahtumaa tänä viikonloppuna.

Kaikkiaan Lieto Pride -kulkue sujui iloisissa merkeissä, lukuunottamatta nuorten miesten joukkoa, jotka heittelivät auton ikkunasta muovipulloja kulkuetta kohti. He myös lähestyivät kulkuetta jalan, kommentteja huudellen. Muuten tapahtuma sujui turvallisesti järjestyksenvalvojien läsnäollessa.

Pride-lippu kaupungintalon lipputangossa herätti myös keskustelua Facebookin paikallisella keskustelupalstalla, jossa pohdittiin, oliko liputus sallittua. Tapahtumien yhteydessä liputukselle voi kuitenkin pyytää lupaa kaupungin toimialajohtajalta, joka tässä tapauksessa oli kyseisen luvan myöntänyt.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.