Paikalliset | 08.12.2022 10:32

"Kofeiinihumalan" juovat entistä nuoremmat

Ruskolla ollaan huolissaan energiajuomien käytöstä. Yhteisen murheen jakavat koulukuraattori Jonna Haapasaari, nuorisopalveluvastaava Paula Mickelsson ja terveydenhoitaja Maria Sorje.

—Energiajuomien käyttö tuskin on lisääntynyt, mutta ikäraja on laskenut. Energiajuomia käyttävät entistä nuoremmat, kolmikko kiteyttää.

Jos aikaisemmin energiajuomista keskustelu kuului 6.—9-luokkalaisten terveystarkastuksiin, nyt Sorje joutuu käsittelemään aihetta jo kakkosluokkalaisten kanssa.

Se on hälyttävää.

—Energiajuoma ei missään nimessä ole sama kuin limsa, Haapasaari alleviivaa.

Yhtenäistä niissä on, että kumpikin juoma on huonoksi hampaille. Energiajuoma eroaa kuitenkin selkeästi suuremmalla kofeiinipitoisuudellaan. Kofeiini vaikuttaa lapsiin ja nuoriin voimakkaammin kuin aikuisiin. Se konkretisoituu esimerkiksi koulussa lasten levottomuutena, ärtyneisyytenä, unihäiriöinä ja siten väsymyksenä.

Kofeiini myös koukuttaa, aiheuttaa riippuvuutta. Kun väsymystä paikataan keinotekoisesti, syntyy helposti itseään ruokkiva kierre.

—Huolestuttavaa on, että joku voi korvata aamupalan energiajuomalla, Haapasaari toteaa.

—Sekin on huolestuttavaa, jos sitä juo illalla. Piristävä vaikutus kestää yllättävän pitkään ja hankaloittaa nukahtamista, Mickelsson jatkaa.

Energiajuoman käytölle on erilaisia syitä. Jotkut yksinkertaisesti pitävät nii-
den mausta, mutta moni perustelee käyttöä juuri väsymyksellä.

—Lapset eivät tarvitse mitään ylimääräistä energiaa. Jos energiajuoman käyttöä perustellaan fyysisellä tarpeella, tulisi selvittää mikä oikeasti on hätänä. Mikä lapsella on, jos hän ei saa nukuttua tai jaksa aamulla herätä, Haapasaari jatkaa.

Käyttöä lisää myös se, että energiajuoma on joidenkin lasten ja nuorten keskuudessa muodikas siemailtava.

—Kyllä sitä kuulee, että lapset kysyvät toisiltaan ”ooks ostanu Megistä”. On se cool juttu, Mickelsson pohtii.

Energiajuoma saattaa aiheuttaa alkoholin tavoin hyvän kevyen olon. Tämäkin tunne voi koukuttaa. Haapasaari uskoo osaltaan porttiteoriaan.

—Riskinä on, että energiajuomien käyttö madaltaa kynnystä siirtyä muihin päihteisiin, toimia porttina alkoholiin erityisesti siideriin ja lonkeroon.

Vuosia nuorisotyötä tehnyt Mickelsson on huomannut, että energiajuomat ovat hiljalleen muuttaneet kahvikulttuuria.

—Isompien nuokkarilla meillä on tarjolla kahvia, mutta sitä menee paljon vähemmän kuin aikoinaan. Nykyään todella harvoin. Energiajuomat ovat korvanneet sen.

Pienessä energiajuomatölkissä on suurin piirtein yhtä paljon kofeiinia kuin kupillisessa kahvia.

Jotta energiajuomien käyttöä saataisiin karsittua, lasten ja nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset puhuvat johdonmukaisten sääntöjen puolesta. Aikuisten pitäisi olla yhtenäisessä rintamassa sanomassa, että niiden käyttö ei ole hyväksi.

—Jos vaikka äiti antaa tehdä näin mutta isä ei, silloin ei olla samassa rintamassa, Haapasaari antaa esimerkin.

Hän kannustaa lasten vanhempia soittelemaan keskenään ja luomaa yhtenäisiä pelisääntöjä koko kaveriporukalle.

—Alakoululaisten tekemisiin on vielä helppo vaikuttaa. Tilanteeseen pystyy paremmin puuttumaan vielä siinä vaiheessa, Mickelsson muistuttaa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.