Paikalliset | 14.12.2023 14:27

"Eikö kunta tarvitse lupia?"

—Yhtenä päivänä kaivuri vaan tuli tähän, Marika Fagerholm sanoo ja osoittaa talonsa, vanhan Vahdon seuraintalon, takapihalle. Ruskon kunta rakennuttaa mäkeen parhaillaan kuntoportaita.

Fagerholm tiesi, että kuntoportaat olisivat tulossa ja siksi seurasi tarkkaan Ruskon päätöksentekoa. Mistään pöytäkirjoista ei kuitenkaan saanut etukäteen tarkempaa tietoa portaista: millaiset portaat tehdään, millä aikataululla tehdään ja kuka tekee.

—Eihän tässä ole nytkään edes mitään merkintöjä, vaikka kyseessä on työmaa-alue, Fagerholm ihmettelee.

Tilanne tuntuu Fagerholmin mukaan ennen kaikkea epäreilulta. Kun hän maalasi talonsa, täytyi sitä varten hakea kirjalliset hyväksynnät lähinaapureilta. Pihapuiden kaatoa varten tarvittiin luvat.

—Eikö kunta tarvitse mitään lupia? Saavatko pienet kunnat tehdä mitä lystää, hän kysyy.

Ruskon teknisen johtajan Mika Heinosen mukaan lähinaapureiden kanssa on keskusteltu kuntoportaiden rakentamisesta jo keväällä. Tällöin suostumus saatiin.

—Taustalla kaikki oli jo sovittu. Harmittaa, että sitten kun aletaan tehdä, mieli muuttuu, Heinonen toteaa.

Fagerholm korostaa, ettei hänellä ole mitään kuntoportaita vastaan. Mutta se, miten projekti toteutetaan, harmittaa häntä.

—Miten voi olla, että ensin rakennetaan ja sitten vasta tehdään viralliset päätökset.

 

Parkkipaikasta ei selvyyttä

Marika Fagerholm osti Valpperintien varressa olevan seuraintalon muutama vuosi sitten ja alkoi kunnostaa kulttuurihistoriallisesti tärkeää mutta kehnoon kuntoon rapistunutta taloa. Hän käyttää taloa myös yrityksensä varastona sekä työskentelytilana.

Fagerholmin tontti rajautuu aivan kunnan rajaan. Tie, joka vie Fagerholmin pihaan, on kunnan omistuksessa ja merkitty kaavaan ulkoilureitiksi.

Kuntoportaiden rakentaminen lisää eittämättä polulle liikettä — myös autoliikennettä.

—Koko korttelissa ei ole tällä hetkellä muuta parkkipaikkaa kuin minun pihani.

Fagerholm pelkää, että kuntoilijat alkavat käyttää hänen pihaansa parkkipaikkana ja näin mahdollisesti hankaloittaa hänen liiketoimintaansa.

—Eikö olisi kaikkineen järkevää rakentaa ensin parkkipaikka ja sitten vasta portaat.

Yksi sijainti parkkialueelle voisi olla vanha soramonttu, jota on täytetty Valkiavuoren asuinalueelta tuodulla täytemaalla. Ongelmana on kuitenkin ollut se, että vaikka monttua on täytetty, vanha lammen paikka on pysynyt märkänä.

Fagerholm näyttää karttaa, jossa ovat hänen sekä muiden lähitonttien rajat. Siinä kunnan puolelle jäävä alue on merkitty pohjavesialueeksi.

Mika Heinonen sanoo, että ympäristösihteeriltä on saatu luvat maa-aineksen tuontiin ja muotoilla maastoa puistomaiseksi. Montun ympäriltä on karsittu risukkoa ja nyt siihen on istutettu puuntaimet.

Siihen, mihin kuntoportaiden parkkipaikka voisi tulla, Heinonen ei ota kantaa.

—Päättäjät päättävät sen paikan. Parkkipaikka pystytään monella tavalla ratkaisemaan, Heinonen sanoo.

Vahdon kuntoportaiden hinta-arvio on 25.000 euroa. Rahoituksesta 10.000 euroa otetaan osallistuvasta budjetista ja loput varoista, jotka oli alkujaan korvamerkitty Kaharintien maankaatopaikan kunnostamiseen.

Tekninen lautakunta käsitteli Vahdon kuntoportaita keskiviikkoiltana olleessa kokouksessaan. Portaisiin liittyvä päätös ei ehtinyt päivän Turun Tienooseen.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.