Perheneuvolan ruuhka helpottunut

28.6.2018 Perheneuvolan asiakastilanne on pahasti ruuhkautunut, selviää Liedon kunnan vuoden 2017 arviointikertomuksesta.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Sari Täckman (kok.) toppuuttelee. Viime vuosi oli perhe- ja sosiaalipalveluissa haastava, mutta nyt näyttää paremmalta.
—Työvoimaa oli liian vähän. Sosiaalityöntekijöitä oli haastavaa saada rekrytoitua.
—Uusi perhe- ja sosiaalipalvelujohtaja Krista Ryödi on loistava, hän on saanut asiat hyvään malliin, Täckman jatkaa.
Vaikka Täckmanin mukaan kuluva vuosi on sujunut edeltäjäänsä paremmin, hän toteaa, että tilanne voi muuttua nopeastikin. Sote-uudistus näkyy jo nyt työvoiman liikkumisena.
—Palvelun tarve lisääntyy jatkuvasti. Lieto on kasvava kunta, hän lisää.
Viime vuonna psykososiaalisessa yksikössä oli tavoitteena tuottaa lakisääteiset palvelut niin, että ne noudattavat määräaikoja ja hoitotakuita. Tähän tavoitteeseen ei päästy perheneuvolan lisäksi mielenterveys- ja päihdepalveluissa.
Tehostetussa palveluasumisessa oli myös ruuhkaa. Viime vuoden loppupuolella tilannetta saatiin korjattua niin, että asuntoa joutui jonottamaan enää alle kolme kuukautta.

Jatkuvaa

Sari Täckman muistuttaa, että kunnan innovaatiotyöryhmä tekee jatkuvasti töitä palveluiden kehittämiseksi.

—Tarkoituksena on saada peruspalvelut oikealle tasolle niin, että suma, jota tässä on ollut, helpottuu.
Liedon kunta tavoittelee, että se saisi perustaa perhekeskuksen tulevassa maakuntauudistuksessa. Tällöin perheneuvola keskitettäisiin perhekeskukseen.
—Liedon perhekeskusmalli on parhaillaan suunnittella. Pyritään siihen, että olisi paikka, josta perheet saisivat kaikki tarvitsemansa palvelut yhden luukun periaatteella.
Innovaatiotyöryhmä on pohtinut, että puolivuotis- ja 2-vuotisneuvolakäynnit muutetaan ryhmäperheneuvoloiksi. Jonoja saataisiin näin purettua ja perheille tarjottua vertaistukea.
—Toki ryhmäperheneuvolat vaativat tietyt tilat ja toimintatapamuutokset, Täckman lisää.
Lieto järjestää terveyspalvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, perheneuvolan sekä ikäneuvolan yhteistyössä Koski Tl:n ja Marttilan kanssa.

Maria Suomi

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä