Lääkkeitä varastanut hoitaja sai ehdollista

19.6.2018 Liedon kunnan vanhusten asumisyksiköissä lääkkeitä varastunut ja peukaloinut 50-vuotias lietolaisnainen tuomittiin Varsinais-Suomen keräjäoikeudessa 60 päivän ehdolliseen vankeuteen ja 500 euron korvauksiin.

Tuomio tuli varkaudesta ja pahoinpitelystä, jonka tunnusmerkit täyttyivät, kun perushoitajana Valmakodissa ja Teijuntuvassa työskennellyt nainen vaihtoi potilaiden lääkedosetteihin unilääkkeiden tilalle sydänlääkettä salatakseen varkausrikoksensa.
—Samana päivänä, kun hänet saatiin kiinni teosta, hänet vapautettiin työtehtävistä. Saman tien teimme ilmoituksen myös Valviran ylläpitämään terveydenhuollon ammattihenkilörekisteriin, kertoo Liedon sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Tarja Miikkulainen.
Varkaudet ajoittuvat syyskuun 2016 ja helmikuun 2017 väliselle ajalle, mutta lääkehävikkiin kiinnitettiin huomiota jo vuonna 2015. Poliisille tehtiin tuolloin rikosilmoitus ja saatiin toimintaohjeita epäiltyjen joukon rajaamiseksi työnpaikalla.
Lääkkeitä ruvettiin laskemaan tarkemmin, jolloin tiedettiin, missä työvuorossa niitä on hävinnyt. Lääkehoidon käytäntöjä tiukennettiin ja asennettiin muun muassa valvontakamera lääkkeenjakohuoneeseen. Lääkevaras saatiin loputa kiinni rysän päältä.
—Meni pari vuotta, että syyllinen saatiin selville. Se oli ison työn takana ja rasitti valtavasti myös työyhteisöä, mutta tällä hetkellä asiat ovat kunnossa ja luottamuksen ilmapiiri palannut. Tiukennetut käytännöt varmistavat sekä potilaiden että henkilökunnan turvallisuutta, toteaa Miikkulainen.
Nykyään lääkkeitä jakavien hoitajien pitää kuitata nimiinsä osastojen lääkekaappien avaimet. Lääkkeenjaossa on tuplavarmistus: yksi jakaa ja toinen tarkistaa. Kamera valvoo tapahtumaa.
Väärille lääkkeille altistuneille potilaille järjestettiin heti tapahtumien selvittyä lääkärintarkastukset, joissa arvioitiin mahdollisia haittavaikutuksia. Potilaille ei ollut aiheutunut vaaraa, mutta ilmeinen riski siihen oli olemassa.
—Potilaiden ja heidän omaistensa ei tarvitse olla huolissaan. Tiukennuksia on tehty pitkin matkaa, ja nyt meillä valvonta toimii, vakuuttaa Miikkulainen.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä