Lietolainen Eva-Mari Aro Vuoden Professoriksi

15.1.2013 12:56 Professoriliitto on valinnut Vuoden Professoriksi lietolaisen kasvitieteen professori Eva-Mari Aron Turun yliopistosta. Aro johtaa Integroidun fotosynteesi- ja metaboliittitutkimuksen huippuyksikköä, jonka fotosynteesi- ja aurinkopolttoainetutkimus keskittyy Turun yliopiston Biokemian ja elintarvikekemian laitokselle.

Valinta julkistettiin Tieteen päivillä Helsingissä. Palkintosumma on 20.000 euroa.
—Arvostamme professori Eva-Mari Aron vahvaa panosta kaikilla professorin työn osa-alueilla, sanoo Professoriliiton puheenjohtaja Maarit Valo.
—Professori Aron tutkimustyö on tuloksellista ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen laaja-alaista. Painotimme valinnassamme myös hänen uransa kansainvälisyyttä ja tutkimusryhmänsä monitieteisyyttä. Professori Aro tähtää tieteellisen perustutkimuksen avulla kauas: maailman energiakysymysten ratkaisemiseen.
Eva-Mari Aro väitteli vuonna 1982. Vuonna 1987 hänet nimitettiin kasvifysiologian apulaisprofessoriksi Turun yliopiston Biologian laitokselle. Professori hänestä tuli 1998. Aro on tehnyt tutkimusta myös useissa alan johtavissa tutkimuslaitoksissa ulkomailla. Akatemiaprofessorina Aro toimi kauden 1998—2008.
Aron johtamasta laboratoriosta on kehittynyt yksi kansainvälisesti arvostetuimmista fotosynteesitutkimuksen keskuksista. Viime vuosina ryhmä on keskittynyt tutkimaan, miten fotosynteesikoneisto saadaan valjastettua tuottamaan puhdasta hiilidioksidista vapaata energiaa käyttäen lähtöaineina vain vettä ja auringon valoa. Aro toimii monissa EU:n tutkimusverkostoissa. Hän kuuluu useiden tiedepalkintojen kansainvälisiin valintapaneeleihin.
Professori Aro valittiin vuonna 2004 kansainvälisen fotosynteesitutkimuksen seuran puheenjohtajaksi. Kansainvälisistä luottamustoimista merkittävä on toimiminen johtokunnan jäsenenä Eurooppalaisessa Kasvitieteellisessä järjestössä. Aro valittiin Suomalaisen Tiedeakatemian varaesimieheksi kaudelle 2012—2014.
Aro (synt. 1950) on ollut kirjoittajana noin 250 vertaisarvioidussa tieteellisessä artikkelissa. Väitöskirjoja hän on ohjannut noin 30.

- Turun Tienoo

Kommentit   

 
0 #1 Super User 16.01.2013 21:10
Onnittelut vuoden professorille.
Lainaa
 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä