Huiskula aloittaa yt-neuvottelut

Huiskulan puutarha käynnistää torstaina yhteistoimintaneuvottelut. Puutarha harkitsee lopettavansa syksyllä leikkoruusun kasvihuonekasvatuksen kannattamattomana, minkä vuoksi vaarassa on 25—30 työpaikkaa Turun puutarhalta. Työpaikkojen menestys koskee ruusujen kanssa työskenteleviä työntekijöitä.

—Tämä on yrityksen koko historian dramaattisin tilanne. Olemme seuranneet ruusun kannattavuuskehitystä viimeiset pari vuotta ja vähentäneet ruusun viljelyalaa jo neljänneksen. Joulukuun myyntiluvut näyttivät sen, että ollaan tultu siihen pisteeseen, että Suomessa ei enää kannata kasvattaa ruusua, kertoo Huiskulan puutarhan tuotantolaitoksista vastaava toimitusjohtaja Antti Pajunen.

Kannattamattomuus johtuu afrikkalaisen ruusun markkina-asemasta ja suomalaisen tuotannon vuosien mittaan kasvaneista työvoima- ja energiakuluista.
—Hollantilaiset yritykset kasvattavat Afrikassa ruusua pienillä investoinneilla ja edullisilla työvoimakustannuksilla. On myös pakko myöntää, että afrikkalaisen ruusun laatu on parantunut. Marketissa myydään ruusukimppua alle kolmen euron, mikä on vähemmän kuin suomalaisen ruusukimpun tuotantokustannukset. Me olemme saaneet vuodesta 1996 lähtien noin 40 senttiä ruusulta, ja afrikkalaisesta ruususta kasvattaja saa 10 senttiä. Se on mahdoton yhtälö, Pajunen kertoo.
Suomen ruusunviljelyala on tätä ennen vähentynyt jo kymmenekseen entisestä. Huiskula on viimeisiä kotimaisen ruusun kasvattaja. Sen 5,5 hehtaarin viljelyalasta 2,2 hehtaaria on ollut leikkoruusua, mikä on yli puolet koko Suomen leikkoruusun tuotantoalasta.

Työntekijät tyrmistyneitä

Työntekijät ovat viime torstaina saaneesta tiedosta hämmentyneitä.

—Kyllähän tässä aika tyrmistyneitä ja hädissään ollaan. Puutarha-alalla ei ole töitä, joten tieto aiheuttaa huolta, kertoo Huiskulan puutarhan luottamushenkilönä kymmenen vuoden ajan toiminut Marja-Liisa Salokannel.
Aiemmin palkkakuluja on pystytty alentamaan sisäisillä järjestelyillä. Näin oli esimerkiksi syksyllä 2011, jolloin kolme henkilöä lähti eläkkeelle, lomautuksia tehtiin vapaaehtoisuuden pohjalta ja lomaltapaluurahat otettiin vapaina. Nyt tilanne on huomattavasti vakavampi.
—Ruusupuolella ei ole eläkeikäistä väkeä. Muilla osastoilla löytyy iäkkäämpiä, ja heillä saattaa olla halua lähteä eläkeputkeen. Mutta tilanne on vielä aivan auki. Sitä vasta aletaan selvitellä, Salokannel sanoo.
Huiskulan puutarha on perustettu vuonna 1934. Se työllistää tällä hetkellä Turussa noin 130 henkilöä ja muualla Suomessa sijaitsevissa tukkupisteissä noin 70 henkilöä. Se on Suomen suurin kukkien tuottaja.

- Mari Kokkonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä