MS Parman venlat kolmas parhaana suomalaisjoukkueena

21.6.2018 Venlojen viesti käytiin Hollolan Hälvälän maankuulussa suppamaastossa. MS Parma lähti matkaan 11 venla-joukkueella, joista ykkösjoukkue oli laittanut kivikovaksi tavoitteekseen taistella itsensä kolmen parhaan joukkoon. Tavoite täyttyi upeasti kolmossijalla, parhaana suomalaisjoukkueena.

Menestyksen pohjustus oli aloitettu jo syksyllä leireilemällä harjoitusmaastoissa. Talven jälkeen suppamaastoihin palattiin leiripäivän merkeissä Kiikalan supikoissa sekä vielä toukokuun puolivälissä viikonlopun leirillä Pajulahdessa yhdessä muiden Huippuseura-projektin seurojen kanssa.
Tiomila-pettymyksen jälkeen valmistautumiseen panostettiin erityisesti, ja joukkue olikin nimetty jo roolitettu reilu kaksi viikkoa ennen kisaviikonloppua. Viimeiset viikot Maija Sianoja ja Tuulia Viberg viettivät maajoukkueleirillä Latviassa, Anastasia Rudnaya voittaen Venäjän MM-katsastukset sprintissä ja keskimatkalla sekä Tiia Istolahti voittaen Tampere-Gamesin naisten sarjan.
Kisaa edeltävänä päivänä kokoonnuttiin seuran majoitukseen tutustuen kisakeskukseen ja viimeiseen mallisuunnistukseen. Kisa-aamun aloitti palaveri, jossa oleelliset asiat vielä kerrattiin ja nostettiin esiin kaksi asiaa: suunnistusteknisesti kompassin tehostettu käyttö ja koko ajan kartalla pysyminen sekä suurkilpailusta nauttiminen!
Viimeisen silauksen kisavireelle antoi kynsien lakkaaminen seuran sinikeltaisiin väreihin ja samanväriset lettinauhat.
Itse kisan aloitti 1.600 muun naisen joukossa Anastasia Rudnaya, joka kiisi koko ajan kolmen parhaan joukossa. Reilun kuuden kilometrin aloitusosuudelta Anastasia saapui vaihtoon kolmantena vain puolisen minuuttia kärjessä vaihtaneen norjalaisen Kristiansandin Marianne Andersenin perässä.
Anastasian osuus sujui ilman suunnistusvirheitä ja hän totesi pitävänsä tilanteesta, jossa voi kontrolloida muiden tekemisiä oman suorituksen ohella. Fyysisesti raskaat Venäjän katsastukset olivat vieneet aivan parhaan terän, joten ihan lopussa ei ollut enää voimia jäljellä taistella osuuden ykkössijasta.
Toiselle osuudelle lähteneelle Tiia Istolahdella paikka oli mieluinen ja hän kulkikin koko osuuden aivan terävimmässä kärjessä. Väliaikarasteilla aina kolmen parhaan joukkueen joukossa ja Tiia sai kunnian tulla koko viestin johdossa toiseen vaihtoon. Tiia kertoi onnistuneen suorituksen edellytykseksi täydellisen keskittymisen omaan tekemiseen ja sen, että hän oli jo etukäteen valmistautunut kaikkiin tilanteisiin, myös siihen että kulkee viestin johdossa.
Tuulia Viberg pääsi keulapaikalta kolmannelle osuudelle ja vetikin yksin ensimmäiset 2,5 kilometriä. Tämän jälkeen kärkiporukan muodostivat Ol Norskan Simone Niggli, kaikkien aikojen menestynein naissuunnistaja sekä Pohjantähden Marika Teini, kevään Euroopan mestari. Kolmikko paineli muilta karkuun osuuden toisella puoliskolla pedaten joukkueidensa ankkureille erinomaiset lähtökohdat. Tuulian harmiksi hänelle osui loppupuoliskolla yksi kilpasiskojaan hitaampi hajontarasti, mutta hän selvitti sen upeasti ja ero vaihtoleimauksessa kärkijoukkue Ol Norskaan oli vain puoli minuuttia.
Ankkuri Maija Sianoja pääsi maastoon hienossa tilanteessa. Ennen ensimmäistä väliaikarastia Maija hieman kaartoi yhtä hajontarastia ja oli edelleen kahden kilometrin jälkeen kolmantena, minuutin siinä vaiheessa johtaneesta Pohjantähdestä jäljessä.
Samassa vaiheessa kaksi pelätyintä ankkuria ,Stora Tunan Tove Alexanderrson ja Göteborg Majornan Judith Wyder, olivat nousseet jo Maijan kantaan. Kilometriä myöhemmin Pohjantähti edelleen johti, mutta 42 sekunnin sisällä tulivat muut järjestyksessä Stora Tuna, Ol Norska, MS Parma ja Göteborg Majorna.
Kolme seuraavaa kilometriä olivat suunnistuksellisesti viestin vaativimmat ja niillä tilanteet muuttuivat. Stora Tunan Alexandersson karkasi muilta aivan suvereenilla vauhdilllaan, Pohjantähti sortui megapummiin ja putosi kärkitaistelusta. Maija selvitti vaikean alueen hienosti ja oli 6 kilometrin jälkeen toisena, puoli minuuttia Göteborg Majornaa edellä. Viimeiset kaksi kilometriä olivat Maijalle raskaita ja vaikka hän selvisi rastit virheittä niin fyysisesti vahva, maailmanmestari Judith Wyder ohitti hänet matkalla toiseksi viimeiselle rastille.
Väsymyksestä huolimatta Maija piti MS Parman maaliin asti kolmantena ja parhaana suomalaisjoukkueena. Muista suomalaisista Koovee oli seitsemäs, muita suomalaisia ei kymmenen parhaan joukkoon tällä kertaa mahtunut.
Liedon Parman kolmen vuosituhannen molemmin puolin tulleen Venla-voiton jälkeen MS Parma ylsi historiansa parhaaseen saavutukseen tässä seurajoukkueiden MM-kilpailussa, kuten kisaemäntä, 6-kertainen maailmanmestari Minna Kauppi kisalähetyksessä totesi.
MS Parma osoitti potentiaalinsa ja nälkää jäi vielä parantaa, ehkäpä seuraavilla kerroilla Kangasalla tai Rovaniemellä?

n Anastasia Rudnaya, Tiia Istolahti, Tuulia Viberg ja Maija Sianoja sunnistivat MS Parmalle seuran kaikkien aikojen parhaan Venlojen viestin sijoituksen.