Liedon Parman suunnistuskoulussa laji tutuksi

Liedon Parman suunnistuskoulussa harjoiteltiin ketteryyttä ja nopeutta sekä Emit-leimasimen käyttöä harjoitusradalla, joka oli rakennettu Parmaharjun saliin.

Liedon Parman järjestämä perinteinen suunnistuskoulu alkoi jälleen tiistaina Parmaharjulla. Vuosittain suunnistuskouluun on osallistunut noin 15 lasta.

—Tämä suunnistuskoulun osallistujavihko on ollut käytössä vuodesta 1991 alkaen. Täältä löytyy sellaisia nimiä, joka ovat nyt aikuisia aktiivisuunnistajia, mutta myös sellaisia, joiden omat lapset ovat osallistuneet suunnistuskouluun, kertoo Antti Suonpää Liedon Parmasta.
Suunnistusharrastuksen a ja o on luonnossa liikkuminen. Jos pieni suunnistajanalku miettii harrastuksen aloittamista, niin metsää menoa ei saa pelätä.
—Suunnistuksen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. 8—10-vuotiaana on hyvä aloittaa. Kun lapsi aloittaa suunnistuksen, niin usein lapsen vanhemmatkin innostuvat lajista.
Suonpää muistuttaa, että suunnistus on halpa harrastus. Nuoren harrastajan kustannettavaksi tulevat käytännössä vain henkilökohtaiset varusteet eli suunnistuskengät, housut ja paita.
—Suunnistuskengissä on nastat ja kenkiä kutsutaan nastareiksi. Erityisiä suunnistuskenkiä tarvitaan turvallisuuden takia. Varsinkin syksyisin metsässä on liukasta, ja nastat auttavat pysymään pystyssä. Suunnistuskengät myös kestävät kosteutta paremmin kuin tavalliset lenkkarit, Suonpää neuvoo.
—Lisäksi tarvitaan suunnistuspaita ja suunnistushousut. Asut on tehty hengittävästä ja kestävästä materiaalista.
Aloitteleva nuori suunnistaja ei vielä tarvitse kompassia, sillä ensin opetellaan kartanlukua ja karttamerkkejä helpoilla radoilla. Yli kymmenvuotiaat harrastajat opettelevat myös kompassin käyttöä.
Liedon Parman suunnistuskoulussa aloittelijat ja 7—12-vuotiaat harjoittelevat suunnistustaitoja syksyllä sisällä ja kevätkaudella ulkona. Viime tiistain harjoituksen aiheena oli Emit-leimausjärjestelmän käytön opettelu. Emit-rata oli rakennettu Parmaharjun saliin.
Yli 12-vuotiaat, jotka jo hallitsevat perusasiat, harjoittelevat ulkona. Suunnistukseen liittyvien harjoitusten lisäksi ohjelmassa on esimerkiksi pallopelejä.
Suunnistuskoulun tiistaisiin harjoituksiin voi tulla mukaan milloin vain. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Syksyn ohjelma löytyy Parman nettisivuilta osoitteesta www.liepa.fi.