Kentällinen lietolaisia mukana Susijengiä vahvistamassa

Lieto
Matti Lehtonen
Suomen miesten koripallomaajoukkue pelaa kaikkien aikojen parasta EM-turnaustaan Sloveniassa. Alkusarja on takana ja jatkosarja alkaa tänään iltapäivällä ottelulla Kroatiaa vastaan. Susijengiksi ristityn joukkueen yhtenäistä joukkuepeliä on kehuttu jo parin viikon ajan. Kehuttu on myös suomalaista kisayleisöä, jota Sloveniassa oli alkusarjan aikana jopa kaksi tuhatta. Kansainvälisistä tv-lähetyksistä oli yleisön joukosta helppo bongailla myös nippu lietolaistaustaisia korismiehiä.

—Useammankin pelin aikana tuli tekstiviestiä Suomesta. Ensimmäisessä luki jotain tyyliin "Nyt perse ylös penkistä ja kädet pystyyn!", naurahtaa Saku Koskilahti, Lieto-Koris ry:n puheenjohtaja.
Sloveniassa Suomen alkusarjan pelejä oli seuraamassa Liedosta kuuden hengen porukka, sopivasti seuran 25-vuotisjuhlamatkalla. Ainakin televisiokuvan perusteella meininki paikan päällä oli kohdillaan.
—Hallissa oli aivan älytön tunnelma jokaisen Suomen pelin aikana. Venäjä-pelin aikaista meininkiä en koripallopelissä ole koskaan ennen kokenut, Koskilahti hehkuttaa.
Samalla reissulla mukana ollut Rauli Nylander, niin ikään Lieto-Koriksen aktiiveja, on hänkin matkaan tyytyväinen.
—Italia-pelin verran paremmin olisi voinut mennä, mutta muuten matka oli täydellinen, viittaa Nylander ainoaan Suomen alkusarjassa häviämään peliin.

Yhtenäinen joukkuepuolustus suomalaisten vahvuus

Suomen maajoukkueessa pelaa eräskin Teemu Rannikko. Turkulainen Rannikko on samaa vuonna 1980 syntyneiden ikäluokkaa kuin Koskilahti ja Nylander.

—Joskus 90-luvun puolivälissä ollaan pelattu vastakkain katukoristurnauksessa. Silloin peli taisi päättyä 1—15, Nylander muistelee.
Rannikko on Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen lahjakkuus, mutta Suomen joukkue ei silti vilise maailmanluokan tähtiä. Menestyksen taustalla on pelikirjan ja taktiikan tarkka noudattaminen.
—Joukkue on pelannut ja harjoitellut paljon yhdessä, ja jokainen tietää mitä kentällä pitää tehdä. Suomen puolustuspeli on ollut turnauksessa huippuluokkaa, ja sitä kannattaa jatkossakin seurata, Saku Koskilahti selostaa.
Koripallokielessä tuplaaminen tarkoittaa sitä, että pallollista pelaajaa puolustaa kaksi vastustajaa. Ahdistettuna hyökkääjä pakotetaan tekemään nopeita ja toivottavasti huonoja ratkaisuja, ja Suomi taas pyrkii pitämään omat hyökkäyksensä nopeina.
—Joukkuepuolustuksen ohella Suomen vahvuus on ollut se, että useampi pelaaja on pystynyt ratkaisuihin. Joukkue ei ole ollut pelkästää Koposen (Petteri) tai Möttölän (Hanno) varassa, Nylander täydentää.

Kisamatka kelpaisi myös ensi vuonna

Suomi pelaa jatkosarjassa Kroatiaa, Espanjaa ja isäntämaa Sloveniaa vastaan. Espanja on maailman rankingissa toisena, eli vastus lähes kovinta mahdollista. Toisaalta alkusarjassa kaatuivat rankingin neljäs ja seitsemäs.

—Yksikin voitto voi riittää mitalipeleihin, kaksi voittoa riittää varmasti. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet tehdä historiansa paras EM-turnaus, Koskilahti ja Nylander uskovat.
Turnauksen kuusi parasta maata selviävät suoraan ensi vuonna Espanjassa pelattaviin MM-kisoihin. Kisamatka kelpaisi myös lietolaisille.
—Koko ajan nytkin naputtaa takaraivossa paluu Sloveniaan jatkopeleihin. Ei näitä turnauksia ihan joka vuosi ole, Koskilahti miettii.