Perunannosto tutuksi kaupunkilaislapsille

Sateenkaari Koto -päiväkotien lapset tutustuivat perunan viljelyyn Tortinmäessä Jaakkolan tilalla tiistaina. Pikkuisäntä Juho Haapsaari (oik.) näyttää mallia, miten nostetaan perunoita.

6.9.2018 Jaakkolan perunatilalla Tortinmäessä kävi tiistaina kova kuhina, kun Sateenkaari Koto -päiväkotien lapset tutustuivat perunan viljelyyn ja perunan nostoon sekä tietenkin tilan koneisiin.

Sateenkaari Koto on mukana Opetushallituksen rahoittamassa hankkeessa, jossa edistetään innovatiivisia oppimisympäristöjä varhaiskasvatuksessa. Sateenkaari Kodon ja Valonian yhteishanke on nimeltään "Multaa ja Mukuloita — ruoan ja ravinteiden kierto varhaiskasvatuksen opetuksessa".
Tavoitteena on konkretisoida käsite "kiertotalous" sekä päiväkotien lapsille että työntekijöille. Lisäksi tavoitteena on ruoan arvostuksen lisääminen, ruokahävikin pienentäminen ja kierrätykseen perustuvan jätehuollon tekeminen tutuksi eri kulttuuritaustoista tuleville lapsille ja perheille.
Yhteistyökumppaneina ovat Arkea ja Lounais-Suomen Jätehuolto sekä Natur och Miljö. Hanke alkoi syyskuussa 2017 ja se päättyy kesäkuussa 2019.
Lapset ovat tutustuneet ruoan kiertoon muun muassa matokompostien ja pienimuotoisen viljelyn avulla. Päiväkodeissa on esimerkiksi istutettu perunoita ämpäriin.
—Nyt lapset näkevät, miten peruna kasvaa isolla pellolla, kertoo hanketyöntekijä Jenni Tuokko.
Tiistaisen ryhmän lisäksi päiväkotilapsia käy perunatilalla myös tänään torstaina. Lasten linja-automatkat kustantaa Valonia.
Sateenkaari Koto -päiväkodit ja Jaakkolan tila ovat tehneet yhteistyötä ennenkin. Nykyisen viljelijän, Marika Haapsaaren isä Seppo Lahti toimitti aikaisemmin päiväkotiin perunoita. Sittemmin hän on toiminut Halikolossa päiväkotivaarina. Jaakkolan tilalta on myös lahjoitettu joulukoristeiden askartelumateriaaleja kuten lyhteitä ja tähkiä.
Tilavierailut jatkuvat perjantaina, jolloin Paattisten koulun oppilaita vierailee Jaakkolassa ja Vennan luomumaitotilalla. Tämän matkan kustantaa MTK:n keskusliitto.
—Keskusliitto on kolmen vuoden ajan myöntänyt rahoitusta maatilavierailuille. Nyt on viimeinen vuosi menossa, kertoo viljelijä Marika Haapsaari.
—Paattisten koulu kuitenkin jatkaa tilavierailuja myös tulevaisuudessa. Matkat kustantaa MTK:n paikallinen yhdistys.

Sateenkaari Koto

Sateenkaari Koto-päiväkodit ovat yksityisiä päiväkoteja, jotka toimivat sekä Turussa että Uudessakaupungissa. Päiväkotien taustalla toimii Sateenkaari Koto ry, jonka päätavoitteita ovat perhelähtöisten päivähoitopalvelujen tarjoaminen ja laadukkaan varhaiskasvatustyön toteuttaminen sekä näiden molempien aktiivinen kehittäminen. Sateenkaari Koto ry:n omistama Sateenkaari Koto Oy tuottaa päivähoitoa ja perhepalveluja.

Pekka Remes

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä