Tammireitistön merkintä alkaa tänä syksynä

Tammireitit on tiettävästi Suomen ensimmäinen ulkoilureitistöhanke, jossa ovat mukana kunnat, yhdistykset ja yritykset. Projektia vetävä Jouko Parviainen esitteli sähköisessä muodossa jo olevia karttoja.

28.8.2018 Suurin osa Tammireiteistä eli Liedon, Kaarinan, Paimion ja Sauvon virkistys- ja luontomatkailureiteistä on jo tiedossa, ja niiden merkintä maastoon voidaan aloittaa.

—Liedossa sopimuksia maanomistajien kanssa on saatu hyvin tehdyksi, kertoo hankkeen projektipäällikkönä toimiva Jouko Parviainen.
Sähköiset kartat reiteistä ovat jo olemassa reitistö.fi -sivustolla. Syksyllä alkaa opastaulujen pystytys ja reittien merkitseminen maastoon.
Liedossa pyöräilyn pääreitteinä ovat Kuuden kylän kierros ja Härkätien reitti. Patikkareitteinä ovat muun muassa Nautalankosken luontopolku ja Ankalta Nautelaan johtava polku. Melontareitteinä ovat Aurajoki ja Paimionjoki.
—Yhteistyötä on tehty kymmenien seurojen ja yhdistysten kanssa. Huomenna keskiviikkona meillä on Liedossa kumppanuustyöpaja, jossa käydään reittiasioita läpi. Kutsu on lähtenyt yli 50 yhdistykselle, Parviainen sanoo.
Koko Tammireiteillä on pyöräilyreitistöä lähes 300 kilometriä. Liedossa pyöräilyreittiä on 80 kilometriä ja patikkareittiä 12 kilometriä.

Yritykset mukaan rahoittajiksi

Lietoon pysytytetään pyöräreitistölle opastetauluja Vanhalinnaan, Nautelaan, keskustaan, Yliskulmalle, Saukonojalle ja Littoisiin. Patikkareitin opasteet tulevat Ankalle sekä Väljään pieneläinhautausmaan tuntumaan.

—Syksyllä aloitetaan, mutta osa jää ensi kevääseen.
Opastetaulujen alareunassa on myytäviä mainospaikkoja yrityksille. Parviainen sanoo, että EU:n tukea saavan hankkeen omarahoitusosuutta kerätään tällä tavalla.
—Kolmeksi vuodeksi nimensä tauluun saa 275 eurolla. Mainos kertoo, että yritys haluaa olla hyvällä asialla. Tulemme lähiaikoina kääntymään ensin yrittäjäyhdistysten ja sen jälkeen suoraan yrittäjien puoleen.
Pyöräteiden merkitsemisessä otetaan aikalisää, sillä ensi vuonna astuu voimaan uusi tieliikennelainsäädäntö, jossa määritetään pyöräilyteiden uudet opastukset ja viitoitukset.

Myös paperikarttoja toivotaan

Pyöräilyreitit löytyvät jo sähköisinä, mutta tarvetta on myös paperisille kartoille.

—Mikäli samme riittävästi rahaa kokoon, ilman muuta osa käytetään karttojen painattamiseen. Esimerkiksi lietolaiset museot ovat luvanneet ottaa niitä jaettavaksi, projektipäällikkö Jouko Parviainen kertoo.

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä