Sotilasvakuutus- ja valatilaisuus sai omaiset liikuttumaan ylpeinä

—Turku näkyy, mutta valan jälkeen komppania palaa Säkylään, toteaa tuore suojelumies Valtteri Hiironen. Paattisilta valatilaisuutta tulivat seuraamaan isä Matti Hiironen ja veli Otto Hiironen.

21.8.2018 —Seuraan valatilaisuutta liikuttuneena ja ylpeänä. Valtteri on tykännyt olla armeijassa ja on menossa aliupseerikouluun, sanoo paattislainen varusmiehen isä Matti Hiironen.

Sotilasvalan teksti sai Matti Hiirosen mietteliääksi.
—Sehän tarkoittaa, että rakasta isänmaata on puolustettava viimeiseen hengenvetoon saakka. Se on hyvä ja kunnioitettava asia, jos siihen oikeasti sitoutuu.
Hiironen näkee, että varusmiesaika viimeistään kasvattaa nuorukaisista aikuisia. Nuorten elämässä on paljon erilaisia houkutuksia, mutta varusmiesaika voi antaa suunnan paremmalle polulle.
Sotilasvalan vannonut Valtteri Hiironen nimitettiin suojelumieheksi. Nytkö alkaa valaloma?<\n>—Ei ala. Suojelukomppania palaa Säkylään ja jää valmiuteen. Me pääsemme lomalle seuraavana viikonloppuna. Nyt saimme tunnin vapaata, suojelumies Hiironen ilmoitti.
—Alokasaika oli hieno kokemus. Rankkaa oli silloin tällöin. Minä en hakenut suojelukomppaniaan, minut määrättiin sinne. Kova kuri sielläkin on. Nyt on hieno tunne.
Suojelumies Hiironen olisi halunnut, että valatilaisuus olisi järjestetty varuskunnassa.
—Tulimme Lietoon valatilaisuuteen ja täältä Turku näkyy, mutta takaisin pitää lähteä.

Liedon keskusta täyttyi yleisöstä

Porin prikaatin Satakunnan pioneeri- ja viestipataljoonan heinäkuun saapumiserän sotilasvakuutus- ja valatilaisuus järjestettiin Liedossa perjantaina. Alokkaita oli mukana noin 500, Porin prikaatin henkilöstöä noin 100. Varusmiesten läheisiä saapui Lietoon noin kaksi tuhatta.

Pioneeri- ja viestipataljoonan muodostavat pioneerikomppania, suojelukomppania, viestikomppania ja esikuntakomppania.
Puheessaan joukoille Porin prikaatin komentaja, eversti Mika Kalliomaa kertoi, että suomalaisen sotilasvalan ja -vakuutuksen kaava on 100 vuotta vanha. Sen jälkeen se on kokenut vain vähäisiä kielellisiä uudistuksia. Perinne liittää ikäluokat toisiinsa.
Eversti Kalliomaa kertoi myös varusmieskoulutuksen uusista menetelmistä, joita ovat esimerkiksi verkkokoulutus sekä simulaattorit.
Sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen esilukijana toimi kunnanjohtaja Esko Poikela. Paraatijoukkoja komensi Satakunnan pioneeri- ja viestipataljoonan komentaja, everstiluutnantti Tero Savonen. Kenttärovasti Risto Katila piti kenttähartauden. Juontajana toimi kapteeni evp Olli Mustaniemi. Musiikista vastasi Laivaston soittokunta.
Ohimarssin ottivat vastaan eversti Kalliomaa, kunnanjohtaja Poikela sekä kunniavieraana lietolainen sotaveteraani Väinö Kaukonen.

Pekka Remes

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä