Lieto-mitalit Nautelan kartanolle ja I. S. Mäkinen Oy:lle

Lieto-päivän juhlassa Lieto-mitalin vastaanotti Nautelan kartanon emäntä Merja Jokila (oik.). Suomen Kotiseutuliiton kultaisen ansiomerkin vastaanotti Marja-Liisa Saarinen. Lieto-Seuran Pietarin avain myönnettiin Veikko Nurmelle. Lieto-mitalin sai myös I. S. Mäkinen Oy, jonka edustaja ei ollut saapuvilla.

21.8.2018 Lieto-mitalit on tänä vuonna myönnetty Nautelan kartanolle ja sen emälle Merja Jokilalle sekä I. S. Mäkinen Oy:lle. Kunnan puolesta mitaleja olivat luovuttamassa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Minna Ylikännö (sd.) ja kunnanjohtaja Esko Poikela Lieto-päivän juhlassa sunnuntaina kunnantalolla.

Mitalin sääntöjen mukaan se voidaan myöntää yhteiskunnallisessa elämässä pitkäaikaisesti ja ansiokkaasti toimineelle työelämän edustajalle tai kulttuurin edustajalle tai Lietoa tunnetuksi tekevälle henkilölle tai lietolaiselle yritykselle tai muutoin ansioituneelle lietolaiselle.
Nautelan kartano tarjoaa muun muassa majoitus-, kokous- ja pitopalveluja. Merja Jokila toimii lisäksi Liedon yrittäjänaisissa, Liedon Vanhalinnan Rotaryklubissa ja Lieto-Oppaissa.
I. S. Mäkinen Oy on toiminut Liedossa vuodesta 1992. Se on yksi maailman johtavista risteilyalusten hyttien kunnostajista. Se tarjoaa toimituksia myös uusille aluksille. Yli 40.000 Mäkisen sohvaa seilaa maailman merillä. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on Ismo Mäkinen, toimitusjohtaja on Sameli Lähdesmäki. Yhtiön edustaja ei ollut läsnä Lieto-päivän juhlassa.

Pietarin avain Veikko Nurmelle

Lieto-Seuran myöntämän Pietarin avaimen sai Veikko Nurmi. Hän on syntyperäinen lietolainen. Nurmi harrastaa monipuolisesti kulttuuria. Hän kuuluu Liedon Mieskuoroon. Liedon taideyhdistyksen jäsenenä hän maalaa ja kirjoittaa runoja. Kiitospuheenaan Nurmi esitti kirjoittamiaan runoja. Pietarin avaimen luovuttivat Lieto-Seuran Pirkko Huhtala ja Marja-Liisa Saarinen.

Suomen Kotiseutuliiton kultaisen ansiomerkin vastaanotti Marja-Liisa Saarinen. Hän on toiminut aktiivisesti Lieto-Seurassa eri tehtävissä sekä Liedon Lujassa. Sääntöjen mukaan kultainen ansiomerkki edellyttää käytännössä vähintään 20 vuoden osallistumista tai muita erittäin merkittäviä tekoja kotiseututyön tai järjestötoiminnan hyväksi.

Ylpeyttä kotiseudusta

Juhlan juonsi kulttuurisihteeri Arttu Eteläpelto, joka kertoi Lieto-viikon ja Lieto-päivän historiasta. Tämän vuoden Lieto-viikon aikana oli 80 tapahtumaa. Lieto-viikko on uudistunut aikojen saatossa. Nykyään Lieto-viikko kestää kymmenen päivää. On ehdotettu, että tapahtuma kestäisi koko elokuun. Toisaalta on esitetty myös viikon tiivistämistä. Joka tapauksessa Liedon kunta on kehittämissä kulttuuritoimintojaan.

Kunnan tervehdyksen esitti kunnanjohtaja Esko Poikela. Hän toi esille yksinäisyyden, joka vaikuttaa kielteisesti ihmisen hyvinvointiin. Tapahtuma, ihmisten kokoontuminen on yksi tapa luoda onnellisuutta ja turvallisuuden tunnetta.
Poikela kertoi, että lietolaiset ovat ylpeitä kotikunnastaan ja kotiseudustaan.
Juhlassa esiintyi Lieto-opiston seniorikuoro Tulatei.
Sauli Alipirjelä<$> (laulu ja kitara) ja Juha Nurmi (kitara) esittivät Alipirjelän lauluja, joiden tarinoissa Lieto on vahvasti läsnä.

Pekka Remes

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä