Kunnan asioilla on pitkät juuret


14.8.2018 Liedon kunnan entisten ja nykyisten vaikuttajien tapaamisessa tunnelma alkoi nopeasti muistuttaa takavuosien valtuustotyöskentelyä. Demarikonkari Leila Sorsa kyseli uimahallin perään ja tivasi, onko Aseman taajama edelleen unohdettu paikka.

Kunnanjohtaja Esko Poikela vastasi, että uimahallista on Liedossa puhuttu aina ja nyt sille on sentään jo kaavassa varattu paikka.
—Asemalle on tullut iso työnantaja, Kronfågel. Nyt on painetta tuoda Asemalle uutta asuntotuotantoa ja Liedon Asunnot pohtiikin vuokrarivitalon rakentamista. Minä uskon, että Asema herää tästä vielä ihan uuteen kukoistukseen, sanoi Poikela.
Kahdeksan kertaa peräkkäin aikanaan Liedon valtuustoon valittu Marja Lusenius (vas.) kiitteli kunnan nykytilaa: talous on kunnossa, asukkaat tyytyväisiä ja yritystoiminta kukoistaa.
—Liedossa on oltu hereillä ja tehty viisaita ja kestäviä päätöksiä. Kiittävä arvosana nykypäättäjille, mutta tämän päivän kivijalkaa on rakennettu vuosikymmeniä, hän muistutti.
Takavuosina puhuttiin lietolaisesta konsensuksesta. Se tarkoitti sitä, että asiat puitiin kaikkien poliittisten ryhmien kesken ennen valtuuston kokousta niin, että päästiin yhteiseen tulokseen. Monet ovat arvostelleet tuota järjestelmää, mutta Luseniuksen tulkinnan mukaan se koitui kunnan ja kuntalaisten hyväksi.
Nykyään konsensuksen kanssa on vähän niin ja näin. Liedon kunnanhallituksen puheenjohtajana peräti 24 vuotta toiminut keskustan Pertti Peltola on seurannut hiukan harmistuneena viime aikojen erimielisyyksiä päättäjien välillä.
—Se ei ole hyväksi kunnan asioiden hoidon kannalta. Pitäisi keskustelemalla koettaa sovitella yhteen mielipiteitä ja päästä samoille linjoille. Olisi pistettävä henkilökohtaiset kysymykset sivuun ja otettava kunnan asioiden hoito etusijalle.
Senkin Peltola muisti mainita, että hänen valtakautenaan valtuustossa ei kertaakaan äänestetty budjetista, vaan neuvoteltiin ja soviteltiin niin pitkälle kuin tarve kulloinkin vaati.
Kunnanjohtaja Poikela esitti puheenvuorossaan hengästyttävän listan asioita, joita kunnassa on viimeisten vuosien aikana viety eteenpäin totesi, että Liedossa tehdään tätä nykyä päätöksiä todella rivakasti.
—Välillä äänestetään, mutta niin kuuluukin.

Vanhat pierut koolla taas

Kesällä 2014 kutsuttiin ensimmäisen kerran entisiä ja nykyisiä lietolaisvaikuttajia tutustumaan toisiinsa, muistelemaan menneitä ja kuulemaan, mitä Liedon kunnalle nyt kuuluu. Kerran valtuustokaudessa järjestettäväksi suunniteltu tapahtuma otettiin nyt toistamiseen ohjelmaan.

Nykyvaikuttajista olivat edustettuina kunnanjohtaja ja kunnanhallitus. Tapahtumaa kunnanjohtajan kanssa isännöinyt Pertti Peltola kutsui mukaan kunnan asioihin aiemmin jälkensä jättäneitä luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita.
—Vai pitäisikö käyttää Turun Tienoon päätoimittajan Rauli Ala-Karvian ilmausta: "vanhat pierut kokoontuvat", jonka hän lohkaisi, kun vein kutsun toimitukselle, nauratti Peltola Korsutuvalle kokoontunutta väkeä.
Kunta kustansi ruokailun, ja Liedon Sotaveteraanit lahjoitti käyttöön Korsutuvan savusaunoineen.
—Minä ja Kailialan Jaska päätimme kustantaa kahvin kanssa nautittavat konjakit, jotta niitä ei oteta veronmaksajien rahoista, sanoi Peltola saaden aplodit.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä