Lempiäisen sadosta uupuu neljännes

—Kasvusto on tavallista harvempi ja tähkän jyväluku normaalia pienempi. Siitä se satomenetys tulee, toteaa Mika Lempiäinen kohta puintikypsällä ohrapellolla Liedon Yliskulmalla. Niin surkea tilanne ei kuitenkaan ole, etteikö kuvassa voisi vähän hymyillä.

9.8.2018 Puinnit ovat päässeet käyntiin näillä tienoilla, ja pitkään jatkunut kuivuus näkyy satomäärissä. Kevät oli erittäin lämmin ja kuiva, joten viljat eivät pensoneet normaaliin tapaan, vaan kasvustot jäivät tavallista harvemmiksi heti alkuunsa.

—Juhannuksena oli jo nähtävissä, että sato-odotukset ovat normaalia alhaisemmat. Juhannuksen tienoilla tulivat onneksi sateet, jotka pelastivat kasvustot. Niillä sateilla onkin pärjätty oikeastaan tähän asti, toteaa Liedon Yliskulmalla 90 peltohehtaarilla rehuohraa, rehuhernettä ja vehnää viljelevä Mika Lempiäinen.
—Henkilökohtaisesti tämä vuosi ei ole minulle mikään täysi katastrofi. On ollut huonompiakin, mutta veikkaan, että sato on noin neljänneksen normaalia huonompi tänä vuonna.
Peltolohkojen välillä on suuria eroja, minkä Lempiäinen arvioi johtuvan viljelymenetelmistä, maalajeista ja lajikkeista, joista toiset kestävät kuivuutta paremmin kuin toiset.
Lihasikalaa isännöivä Mika Lempiäinen tuottaa viljaa pääasiassa rehuksi omille eläimilleen. Osittain hän on kuitenkin ostorehun varassa.
—Rehu on varmasti kalliimpaa kuin on ollut, mutta luulen, että sitä saa kuitenkin hankittua.
Näin pitkälle kun on nyt helteillä päästy, viljelijä toivoo edelleen sitä hyvää puintikeliä.
—Pääsato on puitavissa tänä vuonna normaalia aikaisemmin. Silloin on mahdollisuus ja enemmän aikaa syyskylvöihin sekä mahdollisiin pellonparannustoimiin, näkee hän jotain hyvääkin.

Karkearehusta tulee pula

Vilja on kärsinyt paitsi kuivuudesta myös kuumuudesta. MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikön Aino Launto-Tiutun mukaan kasvustot ovat hyvin epätasaisia. Osa on puintivalmista ja vasta juhannuksena kasvuun lähtenyt osa vielä kaukana siitä.

—Puintiajankohdan kanssa on arpomista, ja ehtiikö kaikki edes kypsyä? Jyväluku on jäänyt vähäiseksi, eikä laadussakaan ole kehumista.
Satomäärä vaihtelee suuresti.
—Normaalisatoon tuskin pääsee kukaan. Sanoisin, että se on neljänneksen pienempi kaikilla. On kasvustoja, joissa ei päästä puoleenkaan normaalista, arvioi Launto-Tiuttu tässä kohtaa.
Kotieläinten heinästä ja säilörehusta tulee olemaan pulaa. Tällä alueella tehdään yleensä kolme satoa. Nyt ensimmäinen heinäsato jäi lähes puoleen, toinen oli vielä huonompi eikä kolmannesta ole tietoa.
—Karjatilalliset ovat paalanneet vilja-alojaankin säilörehuksi, tietää Aino Launto-Tiuttu.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä