Helteet rääkkäävät kerrostalojen vanhuksia

Sirkka-Liisa Leinon (vas.) kodissa sisälämpötilat ovat olleet jo viikkoja 30 asteen paikkeilla. Helpotusta tuo ilmastointilaite. Liedon kunnan kotihoidon hoitaja Päivi Heiskala käy kylässä kolmesti päivässä ja seurailee Leinon ja muiden ikäihmisten vointia. Talvesta muistuttaa taulu.

Lieto 2.8. Hanhenkaaren kerrostalossa Liedon keskustassa Sirkka-Liisa Leino painelee otsaansa kostealla pyyhkeellä. Sisälämpötila on 29,9 astetta, ja lämpömittari näyttää ulkona olevan puoli astetta enemmän.

—Minä laitan nyt parvekkeen oven kiinni, toteaa Liedon kotihoidon kotikäynnillä oleva hoitaja Päivi Heiskala, eikä Leinolla ole mitään sitä vastaan.
Kotihoidossa on tänä kesänä tosissaan kamppailtu ikäihmisten kotien lämpötilojen kanssa. Tukalat helteet ovat täyttäneet sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastot, kun monen valmiiksi huonokuntoisen vanhuksen vointi on heikentynyt.
Sirkka-Liisa Leino on selvinnyt toistaiseksi hyvin, huolimatta yli 30 asteen sisälämpötiloista.
—Ei olla enää ihan nuoria eikä ihan terveitäkään, mutta toistaiseksi ollaan pärjätty. Olen yrittänyt kovasti juoda ja suolaista syödä. Läpivedon lisäksi ilmastointilaite auttaa, Leino kertoo.
Iltaisin Leino saa kyllä nukuttua, mutta herää kuumuuteen aamukolmen—neljän maissa. Päivisin ei juuri ulos voi lähteä, paitsi ilmastoituihin tiloihin.
—Tyttären kanssa kävimme Skanssissa, ja voi, siellä oli hyvä olla!
Kahvit Leino viitsii keittää pari kertaa päivässä, ja syöminenkin on vähentynyt yhteen kertaan päivässä.

Pahimmillaan 32 astetta lämpöä

Liedon kunnan kotihoidosta kerrotaan, että kuumuudesta ovat toukokuusta asti kärsineet kymmenet vanhukset. Erään ikäihmisen luota mitattiin maanantaina 32 asteen sisälämpötila.
—Juomiseen pitää oikein pakottaa, kun vanhemmiten janontunne heikkenee. Kotihoidon asiakkaista moni toivoisi pääsevänsä suihkuun kahdesti viikossa yhden kerran sijaan, mutta siihen ei meillä ole resursseja, Päivi Heiskala sanoo.
Erityisiä ongelmia aiheuttavat erilaiset siteet ja kääreet, joita moni vanhus joutuu turvotuksen vuoksi käyttämään.
—Kuvittele itse laittavasi huopatossut jalkaan helteillä!
Turvotusta poistetaan myös diureeteilla eli nesteenpoistajilla, jotka osaltaan lisäävät juomisen tarvetta ja suolojen saannin merkitystä.
Eroja on myös muistisairaiden ja vielä hyvin muistavien välillä. Mikäli hoitajan ohjeet ymmärtää, niitä voi ainakin yrittää noudattaa.
—Muistisairaiden kohdalla puhutaan ihan toisesta tilanteesta. Silloin me usein istumme vieressä ja vahdimme, että asukas todella juo riittävästi, Heiskala toteaa.

Syyllisiä turha osoitella

Ratkaisuja tilanteeseen ei oikeastaan ole. Helteet on kärsittävä, vaikka tilanne olisi vakavakin. Hankalinta on nimenomaan vanhemmissa, 70- ja 80-luvun kerrostaloissa. Uusissa taloissa ilmastointi on usein tehokas ja toimiva.
Päivi Heiskala kiittelee vanhusten pärjäämistä ja harmittelee samalla kotihoidon henkilöstön vähäisyyttä.
—Mielellämme me heitä useammin pesisimme tai muuten auttaisimme, mutta se vie aikaa, jota meillä ei ole. Ihmeen sitkeitä he ovat.
Sirkka-Liisa Leino ei syytä tilanteesta ketään, vaikka oman talon ilmastoinnista ei apua olekaan.
—Ei tämä ole kenenkään yksittäisen ihmisen tai taloyhtiön vika, nyt vain luonto järjesti tällaisen kesän. Eikä auta valittaa. Syksyllä, kun rapa lentää ja koko ajan sataa, alkaa sama rutina sateista taas. Ihminen on vähän sellainen, ettei se ole koskaan oikein tyytyväinen, Leino hymyilee, ja ottaa huikan vissyä.
Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä