Vanhat traktorit kiinnostavat pieniä ja isoja

Hugo ja Timo Röpelinen tulivat ihastelemaan vanhoja traktoreita. —Iso kone, tuumasi Hugo.

Lieto 26.7. Fordson, Ferguson, Valmet, Zetor. Tuttuja traktorimerkkejä maaseudun asukkaille ja varmaan kaupunkilaisillekin. Ainakin vanhat traktorit kiinnostavat, sillä lauantaina Nautelankosken museolla harrastetraktoripäivässä vieraili 400 kävijää.

Paikalla olivat myös lietolaiset Hugo ja Timo Röpelinen.
—Vihreä traktori. Iso kone, sanoo 2-vuotias Hugo sanoo osoittaen sinistä Fordsonia.
Värit ovat vielä vähän hakusessa, mutta Hugon mielestä traktori on hieno.
Tapahtuman järjestivät Liedon museo ja Wanhat Masinat Lieto -kerho, jonka puheenjohtaja on Mauno Lahtinen.
—Tavoitteena on tarjolla lapsille elämyksiä ja kokemuksia koneista, joita ennen käytettiin maanviljelyksessä, Lahtinen kertoo.
Wanhat Masinat Lieto -kerho on nimenomaan kerho, joka ei ole rekisteröity eikä siinä ole jäsenmaksua. Sen jäsenet ovat pääasiassa Liedon Asemalta ja Ilmarisista. Lauantain tapahtumassakin kerho sai ilmeisesti ainakin yhden uuden jäsenen.
—Muutama jäsenemme on aina mukana Liedon Aseman iltatoreilla. Käymme myös rompetoreilla ja muissa tapahtumissa.
Kerhossa keskustellaan traktoreista, vaihdetaan tietoa, mistä saa varaosia ja miten koneita kunnostetaan. Kerholaisten traktorit ovat edelleen työkäytössä. Osa traktoreista on kunnostettu alkuperäiseen asuunsa niin, että ne ovat kuin suoraan tehtaalta tulleita.
Harrastetraktoripäivässä oli myös työnäytös. Maamoottori pyöritti seipääntekokonetta, jota käyttivät Juho Peltola ja Jari Jäkälä.
—Tämä on tuttu ilmiö kaikissa tapahtumissa ja näyttelyissä. Kun laitetaan mikä tahansa kone käymään, tulee runsaasti ihmisiä katsomaan, mitä tapahtuu, Lahtinen naurahtaa.
Pekka Remes

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä