Ruskon talous hyvällä pohjalla

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mauri Laine esitteli arviointikertomuksen, joka oli etupäässä kiittävä. Suurin murhe Ruskon kunnassa on tällä hetkellä kaavoituksen hidas eteneminen, joka estää jo kunnan kasvua.

Rusko 31.5. Ruskon kunnanvaltuusto hyväksyi hymistellen kunnan viime vuoden tilinpäätöksen, joka on noin 2,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Verotuloja kertyi lopulta 1,5 miljoonaa euroa oletettua enemmän. Muita hyvää tulosta selittäviä tekijöitä ovat vilkas tonttikauppa, sosiaali- ja terveystoimen säästöt, perusopetuksen arvioitua suuremmat hankerahoitukset sekä vesihuollon pienemmät jätevesivirtaamat Turun puhdistamolle.
—Tämä on varsin mukava tilinpäätös esitellä. Luvut pitkälti peilaavat sitä tilannetta, jossa Suomessa nyt ollaan. Viime vuonna bruttokansantuote alkoi jo kasvaa, ja Varsinais-Suomessa on lähtenyt päälle varsinainen buumi. Nämä merkit näkyvät meidän tilinpäätöksessämmekin lisääntyneinä verotuloina, totesi kunnanhallituksen puheenjohtaja Sisko Hellgren (kok.).
Osansa on myös sillä, että kulupuoli on pidetty aisoissa ja budjetissa pysytty suunnitellusti. Kunnanvaltuusto päättikin jälleen huomioida kunnan henkilöstön hyvän tilinpäätöksen johdosta. Jokaiselle on luvassa 200 euron erillinen palkkiosumma.
Työttömyysprosentti Ruskolla on maakunnan alimpia ja talous kaiken kaikkiaan hyvällä pohjalla.
—Se ei tarkoita sitä, että meidän pitäisi nyt yhtäkkiä alkaa elää leveästi, vaan tilanne pitää pystyä säilyttämään sellaisena, että olemme valmiita tuleviin vuosiin, mitä sitten tapahtuukin sote-uudistuksen kanssa. Malttia pitää muistaa harrastaa jatkossakin.
Sisko Hellgrenin mukaan tältä pohjalta on hyvä mahdollisuus lähteä hakemaan kasvua kunnalle. Rahaa tarvitaan muun muassa tonttimaan hankintaan.
—Kuntaa ja sen palveluita pitää kasvattaa järkevästi, linjasi Hellgren.
Veikko Vahtera (kok.) nosti esiin, että toteutuneet sote-menot ovat miljoona euroa talousarviota pienemmät ja verotulot puolestaan 1,5 miljoonaa euroa suuremmat. Tulos on kaikkiaan 3,6 miljoonaa parempi kuin joulukuussa 2016 ajateltiin.
—Huono puoli tässä on se, että tämmöisen pienen kunnan talouden suunnittelu tuntuu olevan kovasti vaikeaa ja kunnanvaltuuston mahdollisuus ohjata kunnan omaa tulosta aika vähäinen. Yllätyksiä tulee, toisinaan ikäviä ja toisinaan myönteisiä, sanoi Vahtera.

Yritystontteja tarvitaan kipeästi

Kunnan viime vuoden toimintaa ja taloutta arvioinut tarkastuslautakunta antaa kiitosta hyvästä tuloksesta.
—Kun Ruskon kunnan talouden tunnuslukuja verrataan valtakunnan muihin kuntiin, voidaan havaita, että kunnan talous on pitkäjänteisen työn tuloksena vakaa ja esimerkillinen, totesi tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mauri Laine (kesk.).
Pyyhkeitä tulee kaavoituksen hitaasta etenemisestä, mikä estää jo kunnan kasvua.
—Yritystontteja ei ole saatu markkinoille toivotusti. Tällä hetkellä alueella on menossa melkoinen buumi ja varmaan tonttikauppa kävisi, tuumasi Laine.
Kunnan strategian lähtökohtana on ollut varautua tulevaan nousukauteen käynnistämällä yritystonttien kaavoitus osayleiskaavojen valmistumisen jälkeen. Kaavatyön eteenpäin vieminen on kuitenkin ollut takkuilevaa osittain kunnasta riippumattomista syistä.
—Kaavoituksen hidas eteneminen on asia, joka minua murehduttaa kovasti. Kaikkemme teemme, että saamme sitä nopeutettua, lupasi Sisko Hellgren.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä