Maastopyöräily otettiin mukaan Keskuskoulun arkeen

Liedon Keskuskoulun maastopyörät ovat seiska- ja kasiluokkalaisten poikien ja liikunnanopettaja Otso Akkolan (valkoisessa paidassa) käsissä käyneet jo Littoisissa, Ilmarisissa ja Saukonojalla. Kypärätkin tarjotaan kuskeille talon puolesta.

Lieto 31.5. Uusi opetussuunnitelma korostaa eri oppiaineiden välisten raja-aitojen kaatamista ja laaja-alaista osaamista. Raja-aidat voi kaataa Liedon Keskuskoulussa ryskyen vaikka maastopyörällä. Koululla otettiin huhtikuussa käyttöön 23 uutta, modernia maastopyörää.

Yksinkertaisempi voisi ajatella niiden tulevan nimenomaan liikunnanopettajien leikkikaluiksi.
—Totta kai, pyörät tulevat mukaan ainakin omille liikuntatunneilleni, toivottavasti muidenkin. Olennaista on kuitenkin se, että mikä tahansa luokka tai valinnaisryhmä voi varata pyörät käyttöönsä oppitunnin tai useamman ajaksi. Historian tunnilla voidaan käydä Vanhalinnassa tai Nautelankoskella, biologian tunnilla vaikka Parmaharjulla tai Littoistenjärvellä, liikunnanopettaja Otso Akkola kuvailee.
1990-luvun lamavuosina yläkoululiikunta oli muistin mukaan pääasiassa lähimetsissä suunnistusta, sinänsä hienoa liikuntaa. Maastopyöräily on lajina nousussa, ja Liedossa puitteet Suomen parhaita.
—Team Velo Cyclingin kanssa olemme jo pohtineet mahdollisia yhteistyökuvioita. Maastopyöräilyradan lisäksi 20 kilometrin säteellä on valtavasti sopivia reittejä. Tähän mennessä olemme käyneet jo Ukuran virkistusalueella uimassa, Ilmarisissa ja Littoistenjärvellä, Akkola listaa.

Avustusta RAY:lta ja lietolaissäätiöltä

23 modernin maastopyörän kunnossapito ja huolto ovat oma lukunsa. Kumeja puhkeaa, jarrut ja vaihteet vaativat säätöjä ja joskus jotain hajoaakin. Keskuskoululla pienhuoltoa tekee yksi Lietohallin työntekijöistä, isommissa ongelmissa auttaa pyörät toimittanut Nummen Pyörä. Seuraava valinnaisainesovellus voisikin olla teknisen käsityön pyörämekaniikka, johon ei Suomessa ole vuosikymmeniin enää koulutettu. Pyöriin valittiin vaihteistoksi 1x10, rengaskooksi 27,5+, ja alla on kolmetuumaiset maastokumit.
—Näillä ratkaisulla pyritään siihen, että huollettavia ja hajoavia osia olisi mahdollisimman vähän, Otso Akkola myöntää.
Kokovalikoimaakin on 15,5 tuumasta 21,5 tuumaisiin, eli sopiva pyörä löytyy 150—190-senttiselle kuskille.
Nippu 7.- ja 8.-luokkalaisia poikia pitää maastopyöriä aivan erinomaisena lisänä koulunkäyntiin.
—Biologian tunnilla voidaan lähteä vaikka linturetkelle. On tämä vähän erilaista kun ala-asteen liikuntatunteihin vertaa, pojat kehuvat.
Maastopyöräparven hankinta ei ole ihan ilmaista, mutta Keskuskoulun pyöriä ei maksettukaan kokonaan omasta toimintabudjetista. Avustusta saatiin lietolaiselta Margaretha-säätiöltä sekä Aluehallintaviraston delegoimista veikkausvoittorahoista. Kunnan maksuosuus oli kokonaishinnasta noin neljännes.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä