Pidetään silmällä nurkkia

Paimiolainen arkkitehti Viri Teppo-Pärnä kertoi vanhoista taloista ja niiden hoidosta Klootin torpalla viime torstaina.

Paattinen 29.5. Paimiolainen arkkitehti Viri Teppo-Pärnä kertoi vanhoista rakennuksista ja niiden hoidosta Klootin torpalla viime viikon torstaina. Tilaisuuden oli järjestänyt Paattisten Seura.

—Ylläpito ja talon kanssa eläminen on tärkeintä. Pidetään silmällä nurkkia, Teppo-Pärmä sanoi.
Tärkeintä on pitää rakennuksen katto kunnossa. Katto kannattaakin käydä harjaamassa vähintään kerran vuodessa ja mieluiten kaksi kertaa vuodessa. Sadevedelle pitää olla reitti talosta pois. Sitten katse kivijalkaan, sen kuntoon ja ympäristöön.
Usein vanhojen talojen ikkunoita uusitaan vain uusimisen ilosta, vaikka mitään todellista tarvetta uusille ikkunoille ei olisi. Teppo-Pärnä muistutti, että ennen ikkunat tehtiin hyvästä puusta. Ikkunoita voi hoitaa. Kitti sopii ikkunaan paremmin kuin silikoni.
Taloa ei aina tarvitse maalata. Talon voi myös pestä. Seinä pestään pehmeällä harjalla. Teppo-Pärnä huomautti, että öljymaali vaatii oman tekniikkansa, jota ei aina ole edes ammattilaisilla. Öljymaali pitää hangata maalattavaan pintaan.

Vetoa vastaan perinteisin konstein

Talvi ja vanha talo. Moni saa tästä yhtälöstä tulokseksi vetoiset huoneet. Lattialle voi kuitenkin laittaa mattoja. Paperiluiska jalkalistan alla katkaisee vedon. Ikkunoita voi tiivistää vaikkapa sukkahousuilla ja liimapaperilla. Lattialankkujen rakoihin voi laittaa narua tiivisteeksi.
Kynnykseltä tuleva vedon voi estää ovimadolla, joka on hiekalla täytetty puuvillapussi.
—Elämä vanhassa talossa ei ole tylsää, Teppo-Pärnä sanoi.
—Me olemme vain lyhyt vaihe talon elämässä. Voidaankin miettiä, voisiko hirsitalo olla ikuinen.
Norjassa on satoja vuosia vanhoja sauvakirkkoja, joten kukaan ei varmaksi tiedä, etteikö hirsirakenne voisi olla ikuinen.
Teppo-Pärnä mietti, miten nuoret saisi kiinnostumaan vanhoista taloista. Yksi keino voisi olla se, että nuorille tehdään taloon liittyvä salapoliisitehtävä. Nuorten pitäisi etsiä rakennuksesta esimerkiksi eri aikoina rakennettuja osia.
Esitelmän jälkeen Teppo-Pärnä ja yleisö tutustuivat Klootin torppaan Kai Kaiturin opastuksella.

Pekka Remes

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä