Lietolaiset yrittäjät Suomen tyytyväisimpiä

Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Timo Kuukasjärvi (vas.), kunnanjohtaja Esko Poikela ja yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff tyytyväisinä.

Lieto Välivuoden jälkeen Lieto teki sen taas: nousi yrittäjäkyselyissä maan yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi. Välivuodenkin selittää se, että Suomen Yrittäjien tekemä kyselymittaus tehdään kahden vuoden välein.

Liedon kokonaisarvosana kyselyssä, joka mittaa muun muassa elinkeinopolitiikkaa, kunnan päätöksenteon yritysystävällisyyttä ja infrastruktuuria, Liedon arvosanaksi tuli 8,87. Kouluarvosanoissa siis kiitettävä 9—, viimekertaisen 8+:n jälkeen.
Keskikokoisten kuntien sarjassa Lieto oli ylivoimainen ykkönen, lähimmäksi nousi eteläpohjalainen Ilmajoki (8,42). Suurista kaupungeista parhaiten pärjäsi Seinäjoki (7,61), Turku oli isojen kaupunkien sarjassa sijalla 10 (6,48) ja Rusko pienten kuntien sarjassa yhdeksäs arvosanalla 7,73.
Vielä kaksi vuotta sitten hyvin pärjännyt Kaarina putosi toiselta sijalta yhdeksänneksi. Kyselyyn vastasi tänä vuonna 5.800 yrittäjää, ja tulokset kautta linjan olivat kahden vuoden takaista parempia.
—Kyselyn tulos osoittaa, että kunnissa on laajalti ymmärretty, että ilman yrityksiä kunta kuolee pois. Siksi viisaat kuntapäättäjät pohtivat ja toteuttavat aktiivisesti keinoja yritystoiminnan edistämiseksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Kehittämistä ostopalveluissa ja liikenneyhteyksissä

Liedon Yrittäjien puheenjohtaja ja Turun Tienoota kustantavan Turun Seutu Oy:n toimitusjohtaja Timo Kuukasjärvi on luonnollisesti tyytyväinen kotikuntansa menestykseen. Taustalla Kuukasjärvi näkee olevan pitkän vuoropuhelun yritysten ja kunnan välillä, sekä tehokkaan virkakoneiston.
—Kai se on niin, että täällä (Liedossa) on juostu eteenpäin eivätkä muut ole saaneet kiinni. Ydinasia on riittävä, kaavoitettu tonttivaranto. Kaupanteko, rakentamisen ja toiminnan lupaprosessit sujuvat nopeasti. Jossain toisaalla kunta saattaa ensin odottaa passiivisena ja sen jälkeen hidastella ja jarrutella yrittäjien toiveiden kanssa, Kuukasjärvi pohtii.
Viime aikoina kunta on ollut erityisen aktiivinen työllistämistoimissaan, mikä on helpottanut myös paikallisten yritysten työvoimatarvetta.
Tyytyväinen voi siis olla, mutta elinkeinopolitiikka ei tule koskaan valmiiksi, vaan vaatii jatkuvaa päivittämistä ja kehittämistä.
—Ikuisuuskysymys Liedossa ovat liikenneyhteydet, etenkin Ohikulkutie ja Hämeentie. Yrittäjät kuitenkin näkevät kunnan tekevän parhaansa, vaikka kaksikaistaista Ohikulkutietä pidetäänkin jo häpeäpilkkuna, Timo Kuukasjärvi toteaa.
Kehittämistä löytyy myös ostopalveluista.
—Etenkin sote- ja varhaiskasvatuspuolella työnsarkaa kunnan ja paikallisten yritysten intressien sovittamisessa riittää.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä