Vanhat kasvit ovat kiitollisia viljeltäviä

Maarit Joki-Sipilä toi Aaja Peuralle tunnistettavaksi kuvia oman pihansa kasveista. —Minulla on rivitalopihassa pieni puutarha, joka on intohimoni, kertoi littoislainen Joki-Sipilä.

Turkulainen museopuutarhuri Aaja Peura puhuu vanhojen ja perinteisten puutarhakasvien puolesta. Ne ovat ehkä vähän vaatimattomampia kuin puutarhamyymälän uutuuskasvit, mutta ne ovat myös kestäviä ja sopivat täydellisesti esimerkiksi juuri Littoisten verkatehtaan puutalomiljööseen.

—Kammottaa ajatuskin, että tämmöiseen miljööseen ostettaisiin jotain sinisiä tulppaaneja. Monesti meille myydään suurena erikoisuutena sellaisia kasveja, jotka eivät Suomessa edes pärjää. Taas on haettava ensi vuonna uudet, ja markkinatalous kukoistaa, toteaa Peura, joka jakoi asiantuntemustaan Littoisten lumoavat pihat -tapahtumassa lauantaina.
Suomessa on muutamia taimistoja, joista saa hankittua perinnekasvien taimia. Lisäksi niitä saa lisäämällä ja vaihtamalla. Littoisten tapahtumassakin toimi perennojen vaihtotori.
Aaja Peura on ammatiltaan freelance-museopuutarhuri, joka työskentelee etupäässä museoille. Vanhoihin kasveihin ja kasvihistoriaan erikoistuneena tutkijana hänen museoesineitään ovat kasvit.
Peura on suunnitellut esimerkiksi Louhisaaren kartanon kalmilaisen hyötypuutarhan, jossa on voinut kesästä 2016 alkaen tutustua 1700-luvun hyöty- ja koristekasveihin. Tulevana sunnuntaina 27.5. Askaisten Louhisaaressa järjestetään erkoiskasvimarkkinat sekä myös yleisöopastuksia Pehr Kalmin oppien mukaan toteutetussa puutarhassa.
Kasvi voi elää tuhansia vuosia. Kysymys onkin siitä, kuinka kauan sen tiedetään eläneen.
—Vanhin tiedetty kasvi, johon olen itse viime aikoina törmännyt, on Jerusalemin Öljymäellä ainakin kaksi tuhatta vuotta kasvanut oliivipuu. Toin siitä pienen palan mukanani Suomeen. Se on lähtenyt kasvamaan ja tulee jossain vaiheessa esille Ruissalon kasvitieteelliseen puutarhaan, paljastaa Peura.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä