Nyt mentiin, tytöt!

Yksi tilan isännistä Antero Lähteenmäki koitti parhaansa mukaan selostaa nimeltä, mikä lehmä milloinkin tuli ulos navetasta. Tytöillä oli kuitenkin sen verran vauhtia, että kielihän siinä meinasi mennä solmuun.

22.5. Lehmän elämässä se on valtava tapaus, kun navetan ovet keväällä avataan ja ne saavat rynnistää porukalla vihreälle laitumelle. Eikä se ihmisen näkökulmastakaan ole lainkaan vähäpätöinen tapaus, sillä tätä toimitusta Lähteenmäen tilalle Ruskolle saapui seuraamaan yli tuhat ihmistä.

Eturiviin perheineen parkkeerasi kolmevuotias turkulainen Ahti Aho vietettyään ensin tiiviisti aikaa tilan vasikoiden kanssa.
—Sen takia juuri tultiin, koska Ahti tykkää niin paljon lehmistä. Vaikka hänellä on kauheasti autoja ja lentokoneita, hän leikkii aina muovilehmillä. Tiedä sitten, kuinka kauan tämä innostus jatkuu, nauroi äiti Maria Seitala-Aho.
Perhe on käynyt pariin otteeseen Liedon Uusitalon tilan maatilapäivässä, ja nyt he suuntasivat Ruskolle seuraamaan laitumellelaskua. Kaikki tilaisuudet tavata lehmiä on käytettävä, kaupungissa kun asuu.
Lähteenmäen lypsylehmillä on mahdollisuuksien mukaan koko kesän ajan pääsy laitumelle.
—Meillä tämä on enemmän hyvinvointitekijä kuin ruokinta-asia. Lehmille tekee hyvää, kun ne pääsevät vapaasti liikkumaan sisään ja ulos, selvittelemään hierarkioitaan laitumella ja mitä nyt tykkäävät tehdä. Laitumen pohja on luontevin alusta sorkalle, tietää tilan isäntä Antero Lähteenmäki.
Nyt oli neljäs kerta, kun Lähteenmäen lehmien laitumellelaskusta tehtiin yleisötapahtuma. Tilan kolme isäntää ja yksi emäntä tekevät näin omalta osaltaan maatalouden peeärrää.
Lähteenmäet haluavat näyttää, mistä maito tulee, ja tarjota ihmisille mahdollisuuden tulla tilalle ihmettelemään ja kyselemään. Taustatoiveena on tietenkin, että mahdollisimman moni käyttäisi kotimaisia maitotuotteita.
—Olemme yrittäneet pitää tämän ruskolaisena tapahtumana, mutta se on vain laajentunut vuosi vuodelta. Onhan se mukava nähdä, että meidän työmme kiinnostaa ihmisiä.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä