Sarastuksen sisäilmaongelmien syyt edelleen epäselviä

Sarastus valmistui 2,5 vuotta sitten keskelle Lietoa, Palvelukeskus Ruskaa vastapäätä. Ensimmäiset ilmoitukset sisäilmaongelmista tulivat elokuussa 2017, ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin työntekijöitä on joutunut ongelmien vuoksi evakkoon työpaikaltaan.

8.5.2018 Liedon keskustassa Hyvättyläntiellä sijaitsevassa Sarastuksessa on sisäilmaongelmia. Ensimmäiset viralliset ilmoitukset sisäilmaongelmista ja niiden aiheuttamista oireista on tehty jo viime elokuussa.

Priima-Yhtiöiden rakentama rakennus luovutettiin käyttäjilleen syksyllä vuonna 2015, eli ensimmäiset ongelmat sisäilmassa havaittiin alle kahden vuoden sisällä käyttöönotosta. Rakentajan virhevastuuaika on viisi vuotta, joten ongelman ratkaisu kuuluu Priima-Yhtiöille.
Sarastuksen päävuokralaisena on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, jonka työntekijöitä on joutunut siirtymään toisaalle sisäilman aiheuttamien oireiden vuoksi. Sairaanhoitopiirin alivuokralaisena on Liedon kunta. Kunnalla on Sarastuksessa psykososiaalinen yksikkö eli päihde- ja mielenterveyspalveluita, perheneuvola, lastenvalvoja, asumispalvelut, työttömien terveydenhuolto ja A-klinikan sivuvastaanotto sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alaisuudessa toimivat Liedon psykiatrian poliklinikat.
Liedon kunnassa sisäilmaongelmista tiedottaminen on keskitetty toimialajohtaja Johanna Mäkiselle. Mäkisen mukaan Liedon kunnan työntekijöistä yksikään ei ole joutunut siirtymään Sarastuksesta toisaalle sisäilman vuoksi. Asiakkaiden mahdollisesta oireilustakaan ei kunnassa ole tietoa.

Ongelmia molemmissa kerroksissa

Syksyn ja talven aikana Sarastuksessa on tehty sisäilmaseurantaa ja erilaisia tutkimuksia Tuulissuolla toimivan Polygon Groupin toimesta. Polygon on suosittanut keväällä lisätutkimuksien tekoa, jotka rakentajan edustaja, lietolainen Jari Rastas sekä rakennusprojektia valvonut Reijo Aalto ovat tilanneet.

—Kesän aikana selvitetään tarkasti sisäilman laatu. Varsinainen tarkka ongelmien syy ei ole siis vielä tiedossa, ja sitä lähdetään paikallistamaan, Aalto kertoo.
Kesän aikana on tarkoitus myös vaihtaa aulatilan muovimatto ja kuivattaa sen alla olevaa kosteaa lattiatasoitetta. Aallon mukaan se ei kuitenkaan ole avain ongelmien ratkaisuun.
—Ongelmia on ollut myös kakkoskerroksessa. Tässä vaiheessa en lähde arvailemaan syitä, nyt edetään tutkimukset edellä ja sen jälkeen tehdään tarvittavia toimenpiteitä.
Rakentamisvaihe sujui Aallon mukaan ilman ongelmia, jopa mallikelpoisesti.
—Alapohjan materiaalivalinnoista lähtien koko talo tehtiin äärimmäisen huolellisesti. Täytöt ja eristämiset tehtiin vaahtolasilla ja kapillaarikatkot tarkasti. Olen lähes sataprosenttisen varma, että alapohjan ongelmista ei ole kyse, Aalto uskoo.
Ongelmien paikallistuminen ilmanvaihtojärjestelmään tai irtaimistoon olisikin hyvä uutinen.

Testituloksia loppukesästä

Rakentajana ja Priima-Yhtiöiden yrittäjänä Sarastuksen tehnyt Jari Rastas myöntää, että tilanne on harmillinen.

—Harmittaa totta kai, mutta syyllistä tässä ei kannata etsiä. Ongelmat ovat yllättäneet kaikki, työnjohtajat, projekti-insinöörit ja ulkopuoliset valvojat. Käyttäjille luovuttamisen jälkeen kiinteistön kunnosta vastaa kiinteistöhuolto, mutta perimmäiset syyt eivät siis vielä ole selvillä, Rastas toteaa.
Sekä Rastas että valvoja Aalto listaavat mahdollisiksi ongelmanaiheuttajiksi ilmastointikoneet, niiden säädöt, irtaimistot ja sisäpintojen materiaali- ja kemikaalipäästöt. Ensimmäisiä jatkotutkimusten tuloksia odotetaan loppukesästä.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä